Начало Забележителности Синагогата във Видин ще се обнови с пари от „Региони в растеж“

Синагогата във Видин ще се обнови с пари от „Региони в растеж“

от Mariana Gomileva
2218 преглеждания
Община Видин може да получи собствеността върху Синагогата

Синагогата във Видин най-вероятно ще бъде обновена с пари от програма „Региони в растеж“, съобщи министърът на регионалното развитие Петя Аврамова по време на посещение в града. През декември във Фонда за градско развитие е внесен проекта за реставрация и адаптация на Синагогата и превръщането й в културен център „Жул Паскин“.

От няколко десетилетия красивата сграда на Синагогата е изоставена и се руши. Преди месеци собствеността беше официално прехвърлена на община Видин. Така става възможно общината да кандидатства по проекти за обновяването й. Идеята е молитветният дом да се превърне в културен център, носещ името на най-известният видински художник от еврейски произход – Жул Паскин, роден като Юлиус Мордехай Пинкас. Синагогата е използвана до напускането на еврейската общност във втората половина на 40-те години. Някога е обявена за най-красивата на изток от Виена. След Втората световна война повечето евреи напускат Видин към Израел и по-големи български градове. Тогава Синагогата е превърната в склад, а много къщи на стария еврейски квартал са разрушени.

Тя се намира в непосредствена близост до Видинската Митрополия и Джамията на Осман Пазвантоглу, в историческия квартал „Калето“, в рамките на старите крепостни стени. Превръщането й в културен център ще бъде признание от Видин и за Жул Паскин. В момента Художествената галерия носи името на друг знаков видински художник – Никола Петров. Така градът ще има културни институции, наречени на двамата най-известни художници, родени в града.

С финансовата помощ от оперативната програма бяха създадени три фонда за градско развитие, като този за Северна България разполага с 210.4 млн. лв.

Тези пари могат да бъдат използвани от общините под формата на нисколихвени кредити и банкови гаранции в проекти за подобряване на градската среда и туризма, уточняват от Министерство на ргеионалното развитие и благоустройството. Министър Аврамова отбеляза, че в последните две години в обл. Видин „има сериозен напредък и в подобряване на енергийната ефективност, кадастъра и трансграничното сътрудничество“. От думите й стана ясно, че ще се завърши и водния цикъл на града. Планираната инвестиция е за над 25 млн. лв., с които ще се реконструира 1.5 км. главен колектор, близо 16 км. довеждащи водопроводи, като парите ще се осигурт от програма „Околна среда“. През март ВиК-Видин трябва да подаде документи за кандидатстване в Министерството на околната среда и водите.

Подобни статии