Начало Икономика Нови европейски процедури ще подкрепят технологично обновление и обучение

Нови европейски процедури ще подкрепят технологично обновление и обучение

от Mariana Gomileva
934 преглеждания

Европейските възможности за финансиране бяха посрещнати с интерес | снимка: ОИЦ-Видин

Представители на компании от област Видин и от София участваха в информационната среща на тема „Европейски възможности за разширяване на бизнеса“, съобщиха организаторите от Областния информационен център (ОИЦ). Събитието се проведе в сряда в община Видин и на него представители на Центъра представиха актуални и предстоящи процедури за европейско финансиране. С тяхна помощ компаниите могат да разширят производствения си капацитет, да повишат квалификацията на служителите си, както и да създадат нови контакти извън България.

Управителят на ОИЦ-Видин Мариела Савкова и експертът Цветомир Ценков представиха процедура „Подобряване на производствения капацитет в малките и средни предприятия“, финансирана от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“. Те акцентираха на допустимите сектори по процедурата, част от които са подходящи за икономиката на Видин.

Процедурата позволява закупуване и въвеждане в експлоатация на машини, съоръжения и оборудване във високотехнологични и средно високотехнологични промишлени производства. Това включва електрически съоръжения, машини и оборудване със специално предназначение, автомобили и ремаркета, производство на химични продукти и др. Подкреп се осигурява и за по-слабо технологични производства като храни, напитки, текстил, облекло и др., както и услуги, свързани със знание – издателска дейност, информационни услуги, далекосъобщения, научноизследователска и развойна дейност.

Позволени са първоначални инвестиции в създаване на нов стопански обект, разширяване на съществуващ, основна промяна на целия производствен процес.

Цветомир Ценков представи процедурата „Умения“ от оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. По нея могат да кандидатстват широк кръг потенциални бенефициенти – от микро до големи предприятия. Те могат да получат финансиране от 15 000 лв. до 3 911 660 лв., в зависимост от типа предприятие. Ценков посочи че по процедура „Умения“ се обхаващат и обширен кръг дейности – специфичини обучения; обучения за придобиване или повишаване на професионалната квалификация; обучения за придобиване на ключови компетентности; както и включване на безработни или неактивни лица в несубсидирана заетост при работодател.

Подобни статии