Начало Забележителности Музеят „Кръстата казарма“

Музеят „Кръстата казарма“

от Mariana Gomileva
54032 преглеждания

Снимка: www.log.bg 

Музеят „Кръстата казарма“ е част от регионалния музеен комплекс в град Видин. Сградата е обявена за паметник на културата от местно значение. От 1969 г. там е уредена етнографска експозиция, представяща традиционната култура на населението от Видинска област от края на XIX  до 20-те години на XX век.

Кръстата казарма е построена в самото начало на XIX век за нуждите на еничарския корпус. След Освобождението е използвана като съд и казарма на българската войска.

Сградата e двуетажна, във формата на равнораменен кръст със застроена площ около 1260м2. Всяко крило има коридорна планова схема с разлики в разположението на помещенията. Вътрешното разпределение и свързващите стълби са променяни няколкократно съобразно изискванията на съответните служби. Стените са масивни, изградени от камък и тухли.

Обособени са четири почти самостоятелни вътрешни двора. Входовете в сградата, разположени в ъглите по диагоналите на квадратно ядро, определят развитието на две нови оси. Тези две оси са различни от осовите линии на самата казарма, преминаващи през коридорите на отделните крила и решени по схемата на кръст.

Телефон за организиране на посещение: 094/ 601 709

Подобни статии