Начало Забележителности Водопад „Боров камък“

Водопад „Боров камък“

от Mariana Gomileva
54259 преглеждания

Снимка: blog.raskoll.com

Живописният водопад се намира на територията на Природен парк „Врачански Балкан” югозападно от село Згориград. Боров камък  е висок 63 метра. Местността е наречена на растящия там черен бор, който според голяма част от учените е единственото естествено находище на този вид в планината. Водопадът е захранван от изворите на река Лева, които се намират на 200 метра от началото му.

До водопада води първият етап от Врачанската екопътека. Маршрутът не е труден, но ви препоръчваме да не ходите там през зимата, особено ако не разполагате с нужната екипировка. При всички случаи тръгнете с удобни туристически обувки, резервни дрехи, суха храна и евентуално щеки за ходене.

Екопътеката започва от с. Згориград – намиращо се на около 6 км. южно от град Враца. След края на село Згориград отляво има рекичка, там се намира една не много голяма поляна, на която можете да паркирате ако сте с кола. След това се тръгва наляво покрай реката. След няколко минути ще видите началото на същинската екопътеката , която следва река  Лева по склоновете на Врачанския Балкан. На фона на речни прагове и  ждреловидни участъци, по система от мостове и стълби се стига до водопад Боров камък. После пътеката преминава зад водната стена и се изкачва по стръмната скала до върха на водопада от където може да се насладите на прекрасна гледка.
Денивелацията на екопътеката е 700м., разстоянието е около 3км. и се преодолява за 2 часа нормален ход.

По нататък, следвайки коритото на реката се излиза на голяма и красива поляна подходяща за почивка. От поляната може да се поеме също към хижа Пършевица или хижа Околчица.

Подобни статии