Начало Забележителности Лопушански манастир „Св. Йоан Предтеча”

Лопушански манастир „Св. Йоан Предтеча”

от Mariana Gomileva
56082 преглеждания

Снимка: www.bulgariatravel.org

Лопушанският манастир „Св. Йоан Предтеча” се намира на място, на което някога е имало друг манастир, построен още през Второто българско царство и впоследствие напълно разрушен по време на османското нашествие. До възстановявянето на манастира в средата на 19 в. няма никакви сведения за неговата дейност.

Едва в периода 1850 – 1853 г. Лопушанският манастир е възобновен от чипровските монаси Дионисий, Герасим и Гедеон. През тези три години е изградена голяма част от комплекса, включително съборната църква, жилищният корпус, дворната порта, оградата и дворната чешма. Автор на сградите и съоръженията е майстор Лило, основоположник на една от най-значимите Възрожденски строителни школи – Славинската.

През Възраждането Лопушанския манастир е едно от средищата на националноосвободителните и църковните борби в региона, в обителта е действало и килийно училище.

Лопушанският манастир е известен и като едно от любимите места на Иван Вазов. По време на пребиваването си тук той пише част романа „Под игото”.

Манастирът е реконструиран през 1989 г., когато е ремонтирано северното крило, застрашено от срутване. Основна заслуга за извършения ремонт има тогавашният игумен архимандрит Амвросий. По негово време манастирът се сдобива с нова жилищна сграда с два красиви резбовани чардака. Целият комплекс на Лопушанския манастир се състои от църква, жилищни и стопански сгради и белокаменна чешма от 1856 г., всичките обградени от каменна стена.

Лопушанската църква е трикорабна, с два странични параклиса – „Св. Св. Козма и Дамян” и „Св. Йоан Кръстител”. Има три централни купола и два над страничните параклиси, всичките разположени върху високи осемстенни барабани.

В каменния градеж на църквата са издълбани релефи с фигури на мъже, животни и отделни глави. Храмът не е изографисан, но притежава един от най-красивите олтарни иконостаси в Северна България, дело на майстора от самоковската художествена школа Стойчо Фандъков. Освен образите на апостолите към главния иконостас се числят осем икони дело на Станислав и Никола Доспевски.

Как да стигна?

Лопушанският манастир е разположен в чипровския дял на Стара планина на 300 м. надморска височина в долината на река Дългоделска Огоста. Намира се между селата Помеждин, Меляне и Георги Дамяново.

Може да стигнете до Лопушанският манастир с автомобил, като шофирате по пътя между Монтана и Чипровци и следвате отбивката за с. Георги Дамяново. Обителта се намира на около 20 км. от Монтана, 30 км. от Берковица и на 55 км. западно от Враца.

Повече емоции предлага туристическият маршрут с. Георги Дамяново – Лопушански манастир, като може да комбинирате с посещение в някоя от близките хижи: „Копрен”, „Ком”, „Монтана”, „Козлодуйски бряг”.

Ако прецените, че разходката до манастира е достатъчна – имате възможност да пренощуване и в двуетажното жилищно крило, което разполага с ресторант-магерница и капацитет 16 стаи.

Контакти на манастира: тел. 095 58578, 0887 397 301,0888 405 043

Подобни статии