Начало Забележителности Изворски манастир „Успение Богородично”

Изворски манастир „Успение Богородично”

от Mariana Gomileva
51670 преглеждания

Снимка: www.bulgariamonasteries.com

За съжаление малко сведения са останали от най-ранната историята на манастир „Успение Богородично”. Според преданието през XII век руският княз Извор Таворски и княз Яков Светослав водени от „летяща” икона пристигнали на мястото където по-късно е построена обителта. След падането на Видинското царство манастирът е разрушен, а монасите били прогонени. Чак в средата на XVII век обителта се възстановява, а в преписка на житието на св. Ефрем Сирин се споменава, че манастирът от „Сухо поточе” след възобновяването бил прекръстен на „Изворски”. По стара надгробна плоча в двора на църквата, учените са категорични, че манастирът е бил действащ от средата на XVIII век.

През 1915 г. Изворския манастир става девически, а през 1923 г. църквата е възобновена и изографисана от Господин Желязков Сербезов. Художникът е ученик на Антон Митов и Иван Мърквичка. Сербезов участва и в изографисването на храм-паметник „Александър Невски”, негов е известният стенопис „Иван Рилски връща даровете на цар Петър“.

Днес манастирът е действащ и поддържа стаи за настаняване. Телефон за резервации: 0898 330 027. В близост до „Успение Богородично” се намират забележителностите Рабишко езеро (15 км), Белоградчишките скали (22 км) и пещера Магура (25 км).

Как да стигнем до там: Манастирът се намира в красива местност на 9 км от град Димово на югоизток и на 2 км южно от село Извор.

Подобни статии