Начало История „История на града Видин и неговата област“ – изпълненото завещание на Димитър Цухлев

„История на града Видин и неговата област“ – изпълненото завещание на Димитър Цухлев

от Mariana Gomileva
2189 преглеждания

Някогашната закусвалня „Ведерник“ на улица „Цар Симеон Велики“ – около 1980 г. Сега на това място е ОД на МВР – Видин. В дъното се вижда училище „Иван Вазов“. / снимка: Старият Видин

На 13 август 2022 г. се навършиха 90 години от кончината на Димитър Цухлев. „Разпространението на неговата ценна книга „История на града Видин и неговата област“ е начинът, по който ще отдадем почит към този учител и просветител, за неговите големи заслуги към града ни. Така ще изпълним и завещанието му книгата да е собственост на всички видинчани“, казва родолюбецът Рачо Миланов, автор на интернет платформата за родова памет „Старият Видин“.

Книгата на Димитър Цухлев е сканирана, качена в Интернет и вече цяла година може да бъде свалена от следния адрес: https://drive.google.com/…/1tsxAfOU4DsQMC…/view…

Димитър Цухлев е роден през 1864 г. в гр. Лясковец. Завършва семинария, а по-късно учи и в Петербургската духовна академия. В България той учителства на редица места, преди през 1900 г. да се установи във Видин, където остава, с малки прекъсвания, до края на живота си през 1932 г. Като учител започва активна научна и публицистична дейност, като основно интересът му е насочен към историята на Българската православна църква. Плод на неговите изследвания е книгата „История на българската църква“. От този огромен по обем труд – 1150 страници, е издаден само първия том, след което е обявено, че ръкописът на автора е изчезнал.

Димитър Цухлев

Във Видин Димитър Цухлев пише и втория си обемен труд – „История на града Видин и неговата област“. Поради липсата на средствa той дарява ръкописа си на Видинската община, която приема да го издаде, а с набраните от продажбата средства да учреди стипендия за изявени ученици от гимназията. Не е известно дали волята на дарителя е изпълнена изцяло, но се знае, че издадената през 1932 г. книга и досега е най-пълното и задълбочено изследване за историята на града ни и е ползвана от всеки, който работи по темата или просто иска да научи нещо повече за родното си място. През годините на няколко пъти са правени опити за преиздаване на тази книга, но все без резултат. За това има и обективни причини – книгата е цели 645 страници, всяка с по 48 реда дребен шрифт и с много бележки под линия. За едно ново издание са необходими много средства, а също и задълбочен редакторски труд. Покойният учен богослов Митко Лачев започва работа по такова издание, но за съжаление тя остава незавършена поради ранната му смърт.

Така че досега единствената възможност за желаещите да имат тази книга бяха антиквариатите, къде тя се появяваше много рядко, а цените се движеха в границите 70 – 100 лв. Днес книгата, завещана от нейния автор на видинчани, вече е достъпна, благодарение на Рачо Миланов, който ежедневно работи за съхраняването на паметта на видинския край. Заедно със съмишленици краеведът старателно е дигитализирал тази ценна книга и я предоставя безвъзмездно на желаещите да се потопят в интересната информация, която ни е завещал авторът. Това е точно копие на оригинала, без никакви промени, съкращения и коментари. Тези, които държат да имат и отпечатан екземпляр, също могат да се възползват желаещите да си поръчат книгата „История на града Видин и неговата област“ от Димитър Цухлев.

Книгата е фототипно издание, всички страници са точно повторение на оригинала. Обемът е 645 стр, форматът 17,5 х 26 х 3,7 см.

Отпечатването се изпълнява от софийска фирма, а поръчката се прави на адрес

kopirni@abv.bg или на телефон 0885 32 32 74. Трябва да посочите: името на книгата; брой; мека или твърда корица предпочитате.

Източник: Старият Видин

Подобни статии