Начало Градска среда Храмът „Св. вмчк Димитър Солунски“ – духовното сърце на Видин

Храмът „Св. вмчк Димитър Солунски“ – духовното сърце на Видин

от Mariana Gomileva
2031 преглеждания
Катедрален храм „Св. вмчк Димитър Солунски“, Видин / снимка: Цветан Калеев
 

Катедрален храм „Св. вмчк Димитър Солунски” е вторият по големина в България, след храм-паметник „Св. Александър Невски” в София. Обявен е за паметник на културата от национално значение. Строежът му започва малко след Освобождението от Османската империя – през 1884 г. видинчани одобряват решение за градеж. Председател на комисията по градежа е видинския митрополит Aнтим I.  С доброволни дарения на хората пет години по-късно започва и същинският строеж на църковната сграда.

Планът за катедралния храм е на майстор Генчо Кънев, родом от гр. Трявна. В строителството се включват и двама италиански архитекти – Бахнани и Антони Батистути, както и много италиански и български строители. Строежът продължава почти четири десетилетия и храмът е завършен окончателно през 1926 г.

Катедрален храм „Св. вмчк Димитър Солунски”, Видин / снимка: Цветан Калеев

Храмовият часовник е на германската фирма “Ion Mannhardtsche“ и е доставен по-рано – монтиран е през 1900 г., след като видинчани го поръчва от Мюнхен за 8500 златни лева.  Механизмът му е сложен и прецизен, като се навива ръчно, след като се изкачват 120 стъпала. След повреда беше поправен и отново заработи от 06.12.2020 г.  За своята 120-годишна история това беше третото спиране на часовника. Той се е повреждал още през 1996 и 1999 година. Църковен часовник с подобен механизъм, поставен преди повече от век, е единственият работещ в Европа в момента. Изразходвал е по-малко от една трета от капацитета си и може да отмерва времето още 300-400 години, са убедени специалисти-часовникари. Единствената особеност е,  че избързва с една минута за два месеца.

Катедрален храм „Св. вмчк Димитър Солунски“, Видин / снимка: Цветан Калеев

В храма е изобразен уникален за православния свят стенопис – пратениците на българския цар Петър (927- 970 г.) поднасят дарове на Св. Иван Рилски. Майсторите са нарисували и лицата на националните герои, борили се за независимост на живеещите в българските земи – Христо Ботев, Васил Левски, Хаджи Димитър, Георги Раковски, Любен Каравелов, Тодор Александров.

Катедрален храм „Св. вмчк Димитър Солунски“, Видин / снимка: Цветан Калеев

Източник: Соня Мачорска, „Мостовене над Дунав“ www.danubebridge2.com и др.

Подобни статии