Начало Култура и развлечения Поверия и традиции в Северозапада за Деня на св. Анна

Поверия и традиции в Северозапада за Деня на св. Анна

от Mariana Gomileva
1586 преглеждания

Ритуалите с жито у дома са важна част от празника / снимка: (музейна експозиция), Мариана Гомилева

На 9 декември ние, българите, имаме божествен празник. Честваме Зачатието на Света Анна – майка на Богородица.

Тя е покровителка на женското начало, на брака, семейството и майчинството. Закрилница е на момичетата, бременните и вдовиците.

Св. Анна се почита от жените и в нейния ден не се подхваща работа, за да не се разболяват децата и дрехи не се боядисват. Поверието е, че от този ден започват родилните мъки на божията майка. Момите пускат пшеничени зърна в ново гърне с вода и топят клонки от вишна или ябълка във вода и ги оставят край огнището. Ако до Нова Година пшеницата поникне и клонките се разлистят, момата ще се омъжи през следващата година, и то за добър момък.

Вярваме, че в тази нощ черните магии „хващат“. Народът ни почита този ден и като празник на врачките. Нощта, предхождаща празника, е време за заклинания, прокоби и магии. През нея магьосници, вещици и врачки най-лесно установяват връзка с дявола, мъртвите и демоните. Те отиват на гробищата и там се събличат голи и с танц и шепот баят и „свалят“ месечината в сито. Превръщат я в шарена крава и издояват млякото й. Сдобили се с лунното изобилие, те стават силни и властват над човешкия живот и труд. Омайват злите жени, чуждите ниви и стада, като хвърлят развалени яйца, правят магии за разделяне на съпрузи, за болест, омраза и смърт. За да се предпазят от това стопаните палят пред всяка врата огън с тор, ръсят пепел и просо около стопанските постройки, а жените мажат виметата на кравите със смес от мазнина, чесън и въглени. Превърнали се в мушици, магьосниците влизат в чуждите домове, кръжат около огнището. Щом се забележи мушица трябва да се хване и да се изгори, за да се изгори злата сила. Света Анна е празник и на самодивите, затова мъжете не излизат извън село, за да не срещнат прекрасните, но зли създания.

Някои стопани въвеждат в къщата прасе, защото то рие напред, а това е знак, че и всичко, с което се захване човек, ще върви.

Насаждат се кокошки за пръв път, за да се излюпят всичките яйца, а ако кокошка прескочи къщния праг, признак е, че ще е несполучлива годината, защото кокошката рие с краката назад. Градините и нивите се пръскат с пепел и просо против магии. Девойки се събират вкъщи да бранят посевите от магии. Вечерта слагат под печката жито и сол, а на другата сутрин захранват със солта домашните животни и вярват, че ще ги предпазят. Млади жени и бременни не трябва да работят на този ден, за да раждат по-лесно. Не се работи с вълна, че да се раждат живи агънца, да не окуцяват домашните животни, да не нападат вълци стадата и овчарите. Късмет носи и първият гост в къщата. Полазник се нарича. Ако е мъж, през годината ще се раждат повече мъжки животни. Ако е добър човек, годината ще е здрава и плодородна.

Празник е на всички с имена Анна, Ана, Ани, Аника, Аница, Анче, Анушка, Анита, Анелия, Анета, Анабел, Яна, Вилиана.

 

Източник: Читалище село Неговановци

 

Подобни статии