Начало Галерия Спомен за Стефан Данаилов в „На всеки километър“ в Белоградчишките скали

Спомен за Стефан Данаилов в „На всеки километър“ в Белоградчишките скали

от Mariana Gomileva
5234 преглеждания

сцена от „На всеки километър“ в Белоградчик / снимка: Валентин Качев

Стефан Данаилов беше голям български артист, със стотици запомнящи се роли в театъра и киното, професор в НАТФИЗ, горещо обичан от своите студенти, заслужил (1973 г.) и народен (1983 г.) артист, народен представител и министър на културата, започнал артистичните си прояви още като ученик в прогимназията „Васил Априлов“ в София.

Няма българин – и от старите поколения, и от новите поколения, който да не харесва и да не изпитва симпатия към Стефан Данаилов. Той достигна върха на своята популярност още през 1969 г., когато по телевизията са излъчени 26-те серии на филма „На всеки километър“, в който Стефан Данаилов играе Майор Деянов.

„На всеки километър“ е филмова продукция, посветена на „25-та годишнина от общонародното антифашистко въстание на 9 септември 1944 г.“ Художествен жанр: политическа фантастика; сценаристи: Павел Вежинов (1914-1983) и Георги Марков (1929-1978); режисьор: Любомир Шарланджиев (1931-1979) и Неделчо Чернев (1923-2000).

Една от сериите на „На всеки километър“ е снимана в Белоградчик. В снимките сценичен партньор на Стефан Данаилов и Григор Вачков (Митко Бомбата) е известният  писател от Белоградчик Валентин Качев – тогава млад творец, а сега известен поет, член на Съюза на българските писатели и член на Съюза на руските писатели. Публикуваме ценни снимки от личния му архив, поместени от проф. Борислав Тошев в Белоградчишки ежедневен илюстрован лист.

"На всеки километър" - Стефан Данаилов, Валентин Качев и Григор Вачков

„На всеки километър“ – Стефан Данаилов, Валентин Качев и Григор Вачков

„На всеки километър“ в Белоградчик

Ето стихът на Валентин Качев, в памет на Стефан Данаилов:

Подобни статии