Начало Новини Дете от Белоградчик спечели първо място в Международен детски фолклорен фестивал

Дете от Белоградчик спечели първо място в Международен детски фолклорен фестивал

от Mariana Gomileva
2713 преглеждания

Танцьорите от Детски Комплекс – гр. Белоградчик в Белоградчишката крепост / снимка: ДКБ

Талантът на децата от Детски Комплекс – гр. Белоградчик за пореден път се доказа и в чужбина. Добрите изпълнители на народни песни и танци от града край Скалите участваха в Международния детски фолклорен фестивал „Децата на България пеят и танцуват в Охрид”. Фестивалът е част от Дните на българската култура, фолклор и традиции в Охрид, Северна Македония. Тазгодишното издание се проведе във формата на онлайн конкурс под надслов „Приятели”. Организатори бяха АРТ Вивенди Македония, Фондация „ЖАР-С“, с подкрепата на Посолството на Република България в Македония, Българския културен център в Македония и Нов български университет.

Детски Комплекс – гр. Белоградчик

Детски Комплекс гр. Белоградчик се включи в две направления – „Народно пеене” и „Народни танци”. В категорията „Народно пеене” се представиха Мариям Александрова, в първата възрастова група до 7 години, с песните „Чичовите конье” и „Брала мома ружа цвете” и Никола Александров, във втора възрастова група, от 8 до 12 години, с песните „Лудо – младо” и „Слънце се слега да зайде”.  Във втора възрастова група двамата участваха и в дует с песните „Кой уши байряка” и „Чула мома жетва”.  В направлението „Народни танци” децата от Белоградчик участваха с два танца – „Балкански игри“,  по музика на маестро Димитър Христов и „Фолклорна вариация“, по музика на Георги Андреев. Музикалните изпълнения са на Оркестъра за народна музика на БНР. „Бяха заснети и видеоклипове на изпълненията, като народните танци бяха заснети на фона на белоградчишките скали и крепостта „Калето”, като символи на нашия град“, уточниха от Детския Комплекс. 

Детски Комплекс – гр. Белоградчик

Детски Комплекс – гр. Белоградчик

Изпълненията на участниците бяха оценени от жури в състав:

Гл. ас. д-р Маргарита Кръстева – Преподавател  в НБУ. Директор програмен съвет „Музика“, Доц. д-р Бинка Добрева – Преподавател ЮЗУ “Неофит Рилски” – Благоевград и 144 СУ „Народни будители“, Доц. д-р Георги Петков – Преподавател в НБУ – София и НМУ „Любомир Пипков“ София, Стефан Стефанов – хореограф, Директор на Фестивала, Джоко Алоски – председател на АРТ „Вивнди“ Северна Македния, Организатор на Фестивала.

„Дуетните изпълнения на Мариям и Никола Александрови са класирани на трето място с бронзов медал за втора възрастова група. А нашата прекрасна малка Мариям е класирана на първо място със златен медал в първа възрастова група! „Много сме щастливи! Поздравяваме всички победители и участници във фестивала!“, изразиха радостта си от Детски Комплекс гр. Белоградчик.

Победителката Мариям Александрова от Детски Комплекс – гр. Белоградчик

Eто изпълнението на златната медалистка:

 

https://www.facebook.com/103117001477216/videos/324036988771122

 

Школа Народни танци към ДКБ – ЦПЛР беше класирана на трето място в трета възрастова група.

Вижте изпълнението ѝ:

https://www.facebook.com/103117001477216/videos/667152434012491

 

Източник: Детски Комплекс – гр. Белоградчик

Подобни статии