Начало Забележителности „Ботева Алпиниада“ 2020 събира топ катерачи в северозападна България

„Ботева Алпиниада“ 2020 събира топ катерачи в северозападна България

от Mariana Gomileva
1964 преглеждания

Изкачване на Врачански скали / снимка: Нино Пелов

Казват, че покоряването на планински връх е покоряване над самия себе си и доказателство за силна воля, издръжливост и постоянство. Всеки, който се е докоснал до алпинизма, може да добави и още куп определения към усещането да стъпиш на заветната най-висока крайна точка, след часове физическо натоварване, преборване с динамичността на климатичните изменения, приспособяване към височината и специфичността на релефа на всяка скала. А терените, по които се случва самия спорт алпинизъм са една от най-привлекателните и необясними причини, които карат милиони хора по света да се запалят по изкачването на планини по скали с най-причудливи форми. Докосвайки камъка, е като общуване с живо същество – понякога скалата може да изглежда достъпна и лесна, но да не иска да ти се подчини. Понякога е обратното – страхът от преодоляването на стръмен масив не се оправдава и тръгвайки да го катери човек осъзнава, че трябва да вярва в силите си и да бъде смел, без да се отказва. Защото си заслужава! Не само заради адреналинът. Понякога са достатъчни и само гледките. О, да, какви гледки има от птичи поглед! Особено във Врачанския Балкан.

Врачанските скали от високо / снимка: Нино Пелов

Цялата палитра от емоции, които се изпитват по време на алпинистко катерене, може да бъде изпитана в три последователно дни в предстоящата „Ботева Алпиниада“ 2020. Тя ще се проведе по необичайно време от годината, но на обичайното място. Организаторите от Клуб по екстремни спортове „Вратица“ вече са готови с програмата и очакват всички, които имат добра подготовка и искат да се включат в едно красиво изпитание към тялото и духа.

Клуб по Екстремни Спортове “Вратица” е правоприемник на бившия клуб по Алпинизъм към ТД “Веслец” – Враца. Членовете на клуба се  занимават любителски със скално катерене и алпинизъм и са обединени в каузата да развиват и популяризират спорта в региона.

“Ботева алпиниада – Враца” 2020 е републиканската лятна алпиниада на Българската Федерация по Катерене и Алпинизъм и е включена в Общинския спортен календар на град Враца за 2020 година. Очаква се в нея да вземат участие между 50-100 алпинисти – членове на български и чуждестранни клубове в различни възрастови граници – от юноши до ветерани. Организира се за единадесети път от Клуб по Екстремни Спортове “Вратица” и има за цел да продължи традиционната Първомайска алпийска среща, провеждана през миналото в град Враца. Поради извънредните мерки свързани с епидемията през пролетта, алпиниадата се отложи и  тази година ще се проведе от 4-6 Септември.

Скално катерене по Врачанските скали / снимка: Нино Пелов

Програма:

Петък / 4 Септември

18:00 – 20:00 Записване на състезателите – Алпийски дом

20:00 – 20:30 Състезателен брифинг – Алпийски дом

Събота / 5 Септември

06:00 – 20:00 Изкачвания – Врачански скали

Неделя / 6 Септември

06:00 – 16:00 Изкачвания – Врачански скали

18:00 – 18:30 Награждаване – Алпийски дом

19:00 – 21:00 Забава – Алпийски дом

Повече за събитието, може да откриете тук.

В Северозападна България се развиват едни от най-добрите професионалисти по скално катерене. Да го докажем и тази година! Пожелаваме успех на всички участници, да не се плашат от жегата и да имат пълноценно изживяване по Врачанските скали, силен състезателен дух и прочутата за местните несравнима издръжливост и борбеност!

 

Източник: КЕС „Вратица“

 

Подобни статии