Начало Икономика Дунавският регион вече има официална туристическа организация

Дунавският регион вече има официална туристическа организация

от Mariana Gomileva
2909 преглеждания

Дунавска България вече има официална туристическа организация. На 18 януари в Русе се проведе учредителното събрание за Организация за управление на Дунавски туристически регион. В управлението влизат основно представители на общините, в контролния съвет е включена и Албена Георгиева, областен управител на Видин. Сдружението е създадено с цел управление на Дунавския туристически регион, който беше определен след приемането на Закона за туризма през 2013 г. Според разпоредбите България е разделена на няколко туристически района, които са географски и исторически свързани. Дунавският е най-големия по площ, засега с едни от най-ниските приходи от туризъм, но тенденцията е те да растат.

Задачата на новата организация е да определя регионални туристически продукти, да прави маркетинг и реклама, подпомага туристическите информационни центрове, разработва стратегии и годишни планове. Председател на управителния съвет на Дунавската организация стана кметът на Русе Пламен Стоилов. Освен сега приетите членове, сдружението е отворено и за нови. В него могат да влизат както общини и туристически дружества, така и всеки, който има отношение към туризма в региона.

„Моето мнение е, че законът, който е рамка за създаване на тези структури, е съобразен с най-добрата практика в световен мащаб. Тези структури се занимават с маркетинг и промотиране на регионаите; считам, че Дунавският регион има ясна „туристическа индентичност“ и работа на всички заинтересовани страни – общини, областни управи, университети, професионални гимназии, НПО в сектора, ще допренесе за разпознаваемостта и ефективната промоция на региона“, коментира Мария Цанкова, изпълнителен директор на Асоциацията на Дунавските общини. Проблем остава инфраструктурата – и физическа, и техническа. Според Цанкова трябва да има координирана и паралелна работа на власти, граждански организации и бизне за изграждане на инфраструктура. Това включва пътна, техническа, туристическа, както и ефективен маркетинг на региона, на туристическите обекти, събития и фестивали. Цанкова очаква Организацията за управление на Дунавския туристически регион да има ключова роля в това.

Интересът на туристите към Дунавска България расте, отбелязва Михаил Михов, експерт по туризъм и лицензиран водач, съавтор на книгата „От Балкана до Дунав“. Михов води основно чуждестранни групи по дунавските острови, на плаване с каяк, в природните паркове като Русенски Лом, по Белоградчишките скали и други интересни забележителности. В бъдеще всички те могат да бъдат включени и представени като общи туристически продукти на Дунавския регион.

Заместник на Стоилов в управлението ще бъде кметът на Свищов Генчо Генчев, членове са кметовете на Лом Пенка Пенкова, на Силистра Юлиан Найденов, областният управител на Търговище Митко Стайков, Красимир Иванчев, председател на Съюза на хотелиерите и ресторантьорите в Русе, както и Даринка Йорданова от Професионална гимназия „Атанас Буров“ – Силистра. След номинация на Туристическо дружество „Приста“ за член е избран и Михаил Михов. Допълнително е включен и кметът на Плевен Георг Спартански. За да има повече представителност на Северозападния регион и на областните управления, Албена Георгиева е включена в Контролния съвет, заедно с проф. Христо Белоев, ректор на Русенски университет „Ангел Кънчев“.

Учредителното събрание | снимка: общ. Русе

Новата организация ще се финансира от годишен членски внос, а има възможност по закон да ползва и други източници, включително европейски фондове. За общините с население под 10 000 души вноската е 500 лв., до 50 000 души е 1000 лв., между 50 000 и 100 000 души ще е 2000 лв. Ако населението е до 150 000 души членството ще струва 5000 лв., а за най-големите ще е 10 000 лв. Туристическите сдружения ще членуват срещу 250 лв., университетите – за 500 лв., бизнес организациите – срещу 1000 лв. За всички останали членството ще струва 250 лв.

На учредителното събрание са присъствали представители на общините Козлодуй, Лом, Белене, Кнежа, Плевен, областните администрации на Враца и Монтана, както и на местните власти от Павликени, Сухиндол, общини и областни управления от Североизточна България. В регион Дунавски влизат всички общини по поречието на реката, всички, граничещи с тях, както и много от вътрешните, които са исторически и комуникационно добре свързани с близките градове по Дунав. Границите на Дунавски регион опират в Старопланинския и Варненския.

Районите за туризъм в България са общо девет:

1. Дунавски туристически район – гр. Русе

2. Старопланински туристически район – гр. Велико Търново

3. Софийски туристически район – гр. София

4. Тракийски туристически район – гр. Пловдив

5. Туристически район Долината на розите – гр. Казанлък

6. Рило-Пирински туристически район – гр. Благоевград

7. Родопски туристически район – гр. Смолян

8. Варненски черноморски туристически район – гр. Варна

9. Бургаски черноморски туристически район – гр. Бургас

Подобни статии