Начало Забележителности Нова книга разказва за Северозапада и Дунавска България

Нова книга разказва за Северозапада и Дунавска България

от Mariana Gomileva
2501 преглеждания

Дунав е реката, по която са идвали и отпътували идеите, културата, свободния дух на България. Тя е била граница и път за завоеватели, пресечна точка между Балканите и другата Европа. От няколко десетилетия Дунавска България е забравения край, за който се говори все по-малко. Несправедливо забравеното поречие на Дунав и районите, исторически свързани с него, са люлките на съвременна България. Малцина знаят колко много неща дължим на градовете, селата и хората, родени в тях.

В продължение на 25 месеца пропътувахме по много места, прочетохме и чухме много истории, опитвахме, наблюдавахме, запознавахме се. Събрахме всичко в книга – „От Балкана до Дунав“, за да споделим местата, които видяхме и за да ви вдъхновим за пътешествия от Врачанския Балкан до Силистра.

Дунавска България има много за преоткриване – тракийско и римско наследство, защитени територии и биоразнообразие, оперни фестивали, театри, манастири и храмове, вино и храна, вело- и екстремен туризъм… Тръгнахме от Видин през Оряхово, Свищов и Русе, чак до Тутракан и Силистра. Отбихме се през градове, свързани от векове с Дунав – Белоградчик, Чипровци, Враца, Ловеч, Павликени, Разград. Гостувахме на банатски българи, власи, турлаци, капанци и алиани. Спуснахме се с каяк до Дунавските пясъчни острови, за да наблюдаваме пеликани и морски орли.

В книгата има и тъжни истории. Има носталгия по забравени места като Никопол, пусти пътища и изгнания. Има истории за забравени спомени, които се възраждат след векове – като Чипровци и Ореш с невероятната приказка на ранния български Ренесанс. Има весели плавания с каяк, слънчеви пристанища, вино и храна, забавни празници и фестивали.

Дунав е реката, пред която никой не може да остане безразличен.

За авторите:
Весела Николаева е главен редактор на severozapazenabg.com, журналист с над 10 години стаж в „Капитал“ и „Дневник“. Работи за Webcafe.bg.

Гавраил Гавраилов е създател на RuralBalkans.com и автор на няколко книги за пътешествия, сред които „Села и туризъм“ и „Селата в България“. Докторант по социология в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“.

Михаил Михов е планински водач, пътешественик и организатор на пътувания. Съавтор и активен участник в много инициативи, свързани с туризма в Русе и по Дунав.

Основната част от снимките са дело на Иван Миладинов, Тихомира Методиева – Тихич и авторите. Книгата е издадена от „Сиела“ и до дни ще бъде в разпространителската мрежа в цялата страна. Предварителни поръчки с отстъпка вече могат да се правят през сайта на издателството: ciela.com.

Подобни статии