Начало Икономика Правителството обеща тунел под Петрохан, но без пари

Правителството обеща тунел под Петрохан, но без пари

от Mariana Gomileva
2232 преглеждания
Тунелът под Петрохан - голямата надежда на Северозапада

Тунел под Петрохан може и да има, но ако се намери кой да го вземе на концесия. След среща с премиера Бойко Борисов протестиращи от Северозападна България съобщиха, че правителството е взело решение до края на годината да се подготви концесионен анализи и идеен проект за тунела. Според протестиращи това не означава сигурно построяване, но те са доволни, че е започната работа по документацията. Те смятат, че с добре подготвени документи ще има интерес за концесия.

Досегашният опит за концесионер не е много успешен. Идейните проекти за тунел под Петрохан са от 80-те години, като са разработвани различни варианти на трасето. Точно преди една година министърът на транспорта Ивайло Московски отговори на питане на депутата Вили Лилков по въпроса за търсене на инвеститор – според министъра са разглеждани варианти, проектът е предлаган, но засега интерес не е имало. Ако такъв се появи, още от години правителството е заявило желание да го даде на концесия. В такъв случай това би бил първият пътен участък, който концесионер би взел за строеж, след което ще покрие разноските по изграждането с пари от такси.

Хипотетично това е напълно възможно – тунелът би бил по-прекия път между южната и северната част на международния път Е79. Единственият проблем е липсата на пари.

От няколко седмици протестиращи от Видинско и Монтанско затваряха настояват с активни стачки да се обърне внимание на инфраструктурата към Северозападна България – с изграждане на тунела и на скоростен път Видин-Ботевград. За пътя решение има от години, на няколко пъти са започвани процедури, но отделни участъци са спрени заради обжалване. Очаква се до дни да бъдат обявени търговете в частта Ботевград – Мездра.

Подобни статии