Начало Бизнес Дунав мост 2 – Нашият мост

Дунав мост 2 / снимка: Мариана Гомилева

На 07.02.2000 г. се подписва протокол за изграждане на втори мост над река Дунав между България и Румъния при Видин – Калафат в землището на с.Антимово, км.796 на р.Дунав, община Видин.

Начален строеж на Дунав мост 2, 2008 г. / снимка: БТА

Историята на втория български мост над река Дунав започва в много по-далечно минало, отколкото повечето хора предполагат. Идеята всъщност е по-стара от строежа на първия мост, по-стара от съвременна Румъния, по-стара е от почти цялата днешна икономика на Видин и Калафат и е преживяла смяна на няколко модела на управление и в двете държави. В днешно време мостът е пряка връзка за туризъм между Северозападна България и отсрещните области на Румъния. Съоръжението е проектирано от испанския инж. Антонио Мартинес Кутиляс и освен транспортна връзка, е и много красива забележителност. Целият му вид е олекотен и в хармония с широкото пространство на реката. Една от най-хубавите гледки към него се открива от Крайдунавския парк и от стените на крепостта „Баба Вида“ – в далечината на изток от тях мостът се откроява с красивата си бяла конструкция.

Дунав мост 2 / снимка: Мариана Гомилева


Транспортни коридори

Първите проучвания за мост между България и Румъния започват веднага след Освобождението, като се обсъждат няколко варианта. Паралелно с това тече изграждането на жп мрежата в България, търговията на двете държави се развива и транспортните връзки стават все по-важни.

Резолюцията за изграждането на мост между Видин и Калафат е приета през 1909 г. от местните власти на българския град. Те настояват, че това е най-краткият път от Централна Европа до Бяло море и изпращат писмо до Министерския съвет. Най-краткият път между Бяло море и Централна Европа се превръща в международното трасе Е79, но повече от век дунавски мост по него няма. Заради войните и стопанската криза проектите са замразени, а освен това двете държави не могат да се разберат къде точно да е мостът. Едва в края на 40-те години се обръща сериозно внимание и в началото на 50-те започва строежът на моста при Русе, който е открит официално през 1954 г.

Мостът при Видин дълги години си остава само идея, а и за тогавашната власт сухопътни връзки със Западна и Централна Европа не са приоритет. Залага се повече на пристанищата и превози през ро-ро терминал и комбинирани връзки с водния транспорт, отколкото на удобството за влакове и автомобили, които без смяна могат да заминат на запад.

През 80-те години започва обсъждането на идеята за по-пряка и бърза връзка на Видин и страните от Централна и Северна Европа чрез алтернативен път през Видин, която да замени действащата от десетилетия железопътна и по-късно автомобилна фериботна линия Видин-Калафат с комбиниран мост. Особено остро в България се усеща нуждата от такава връзка през 90-те заради ембаргото спрямо бивша Югославия по време на политическата криза и войните на Западните Балкани заради които преминаването през Сърбия става невъзможно.

През 1994 г. се прави проучване за мост Лом – Раст от английската фирма „Сър Александър Гиб“, но се установява, че българският бряг е свлачищен, а румънският – блатист. Затова фирмата предлага моста Видин-Калафат.

През 2007 г. инвеститори проявяват интерес за мостове между Оряхово и Бекет, както и между Силистра и Кълъраш. Планът за Оряхово – Бекет е само за шосейна връзка. Предполага се, че следващият мост, който предстои да се построи между България и Румъния, е между Силистра и Кълъраш. В стратегията на румънското правителство се говори за още 7 моста над Дунав – при Кълъраш, Браила, Галац, Турну Мъгуреле и Бекет.

Строителството

Протоколът за изграждането на Дунав мост Видин-Калафат е подписан през 2000 г. от България и Румъния. Документът е подписан в Брюксел от Муравей Радев – министър на финансите на Република България, Траян Басеску – министър на транспорта на Република Румъния, Бодо Хомбах – координатор на Пакта за стабилност и Гюнтер Ферхойген – еврокомисар по разширяването. Седем години по-късно е избран изпълнителят – испанската Fomento de Construcciones y Contratas (FCC) Group.

Строеж на Дунав мост 2, 2009 г. / снимка: БТА

Начален строеж на Дунав мост 2, 2010 г. / снимка: БТА

Най-вълнуващите моменти от строежа на Дунав мост 2.

По-голяма част от финансирането за предварителните проучвания са осигурени безвъзмездно от структурни фондове на ЕС, Европейската банка за възстановяване и развитие, Германската кредитна институция за възстановяване и Френската агенция за развитие. С финансиране участват България и Румъния чрез националните си бюджети. Общият бюджет от България е 225.8 млн. евро, от които държавата е дала близо 61 млн. евро. Румъния е отделила 48 млн. евро за проекта. И двете държави са използвали пари по програма ИСПА.

Въздействието на изграждането на моста при Видин-Калафат върху регионалното развитие се чувства още по време на строителните работи, като средно за периода са създадени около 980 работни места, а от началото на работите до въвеждането на моста в експлоатация в местната и регионална икономика пряко са вляти споменатите около 61 млн. евро.

Откриването на Дунав мост 2, 14.06.2000 г. / снимка: Ваня Ставрева

Мостът е открит официално през юни 2013 г. Той има две пътни платна, жп линия, пешеходен тротоар и велоалея. По него минава международният влак „Бонония“ между София и Будапеща.

Дунав мост 2 / снимка: Мариана Гомилева

Трафикът по Дунав мост Видин – Калафат е пуснат в 00:00 ч на 15.06.2013г.

Как се стига:

С автомобил по международен път Е79 или през Лом, ако се отклоните от Монтана. Ако сте около Белоградчик, Кула или Ново село, трябва да се хване пътят към Видин. При наближаване на града има указателни табели към моста.

Път към Дунав мост 2 / снимка: Мариана Гомилева

С влак пътувате до Видин – може да слезете в града и да отидете с такси/кола до моста. Може да пътувате и с международния влак, който спира в Голенти и Крайова. Има автобусни линии между Видин и Калафат.
С велосипед може да минете целия Дунав мост, като се възползвате и от приятните места за каране във Видин и планинските веломаршрути около Белоградчик. 

Такси за преминаване: https://www.vidincalafatbridge.bg/bg/page/130

Електромобилите минават по моста безплатно, както и триколките, мотоциклетите и велосипедистите.

Трафик

От както е построен мостът, през него са минали над шест милиона  превозни средства. Разпределението на трафика е около 60% за товарните автомобили над 12 тона и около 30% за леките автомобили; в другите 10% се включват лекотоварни автомобили, автобуси и др.

Дунав мост 2 / снимка: Мариана Гомилева

През последните няколко години трафикът непрекъснато се увеличава. Това поражда нужда от увеличаване на броя на трасетата за граничен контрол. В момента среднодневно излизащите от България ТИР-ове са около 900 на брой от началото на годината, а трасетата са шест.

КПП при Дунав мост 2 / снимка: Мариана Гомилева

Освен интернет страницата, мостът има и Фейсбук страница, както и мобилно приложение, чрез което шофьорите могат да получат информация колко дълга е опашката на контролно-пропускателния пункт.

Поддръжка

Строителят на Дунав мост Видин – Калафат е дал голямо ръководство, в което е предписал как в течение на годините се извършва поддръжката на моста и какви операции се извършват по него. Във връзка с това всяка година се сформира смесена българо-румънска техническа комисия, която проверява как са извършени дейностите и дали отговарят на това, което се изисква и какво е състоянието на моста – към момента нямаме забележки по поддръжката на моста.


Редовно се прави замерване на деформациите – слягане и т.н. и според докладите всичко е в границите на нормалното. 

Може да гледате в реално време движението по Дунав мост 2 тук.

Рисунка на победител в конкурса на Тема: ”Видин – Калафат нашият мост”

Рисунка на победител в конкурса на Тема: ”Видин – Калафат нашият мост”

 

Подобни статии