Начало Забележителности Феликс Ромулиана – резиденцията на император Галерий

Феликс Ромулиана – резиденцията на император Галерий

от Mariana Gomileva
54700 преглеждания

Все повече туристи и туристически агенции удължават маршрутите в Северозапазена България и отскачат до близките обекти в Сърбия. На броени километри от границата на съседите ни се намират забележителни исторически паметници и природни феномени, които все още са слабо популярни за българските туристи.

Един от най-атрактивните исторически обекти е късноримският археологически комплекс Гамзиград с крепостта Феликс Ромулиана, разположен на около 11 км от град Зайчар.  Дворецът е построен по поръчка на император Гай Валерий Галерий Максимиан (297-311) в края на III и нач. на IV в. сл. Хр. И е посветен на майката на владетеля „Веселата Ромулиана”.

Снимка: www.gamzigrad.org

Внушителните укрепления на двореца олицетворяват успешната военна кариера на императора. Визуалните и пространствени отношения между двореца и мемориалния комплекс, където е разположен мавзолея на Галерий и неговата майка, са нагледен пример за римската архитектурна традиция повлияна от идеологическото обожествяване на владетеля, което е особено характерно за периода на Втората тетрархия.

Отначало архитектурният комплекс е сравнително скромен. Но през 306 г.  Констанций I умира и Галерий става най-могъщият човек в Римската империя. В този период започват да се строят монументални сгради, достойни за величието на императора. В южната част на комплекса е издигнат огромен храм в чест на бог Юпитер. Тази нова фаза на строителство се характеризира с  използването на богата орнаментика и символика в детайлите.

Феликс Ромулиана обхваща укрепления, дворецът в северозападната част на комплекса, базилики, храмове, горещи бани, мемориален комплекс и тетрапилон. Групата сгради е интересна с преплитането на церемониални и мемориални функции.

След смъртта на император Галерий през 311 г. комплексът изгубва церемониалните си функции и сградите сменят своето предназначение. Този бавен залез продължава до 5 век, когато на мястото на тронната зала е построена християнска базилика.

Днес комплексът е включен в списъка на ЮНЕСКО за закрила на световното културно-историческо наследство и се радва на голяма посещаемост.

И още:

Мястото се свързва и със старата легенда за знатния българския болярин и неговите три дъщери Вида, Кула и Гъмза, които построили съответно крепостта Баба Вида, град Кула и Гъмзиград.

Invalid Displayed Gallery

Подобни статии