Начало Новини Мирослав Нанков, пътешественик: Нужна е държавна политика за туризма

Мирослав Нанков, пътешественик: Нужна е държавна политика за туризма

от Mariana Gomileva
3582 преглеждания
Миро Нанков в Мали

Мирослав Наков

ВСЕ ОЩЕ МОЖЕМ ДА ОПАЗИМ НЯКОИ ПРИРОДНИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И С ТЯХ ДА ПРИВЛИЧАМЕ ИНТЕРЕСА НА ЧУЖДЕНЦИТЕ

Мирослав Нанков има туристическа агенция за приключенци „Adventure Club. От 9 години води клиентите си по най-красивите кътчета на света. Днес децата му са част от семейния бизнес. Освен да пътешества по света, обича да изкачва високите планински върхове. До този момент е бил на 4 шестхилядника: Аконкагуа 6960 м – Аржентина, Чимборасо 6310 – Еквадор, Сахама 6548 – Боливия, Ампато 6380, Перу; и по-ниските  континентални първенци – Елбус  5630 м в Европа и Килиманджаро 5895 м в Африка. 

Миро, често определяш себе си като „професионален пътешественик”. Как да привлечем туристите от чужбина в България?

Не се наемам да давам съвети за развитието на туризма в България. Аз правя обратното – водя български групи в интересните кътчета на света. Макар че от време на време предприемаме и кратки пътувания из България. Правя го от патриотично чувство и с огромно удоволствие, като се старая да избирам сравнително непознати места. Сега ми предстои един поход в Средна Стара планина. Това е едно от малкото места, където не съм водил хора.

Естествено, че искам да видя и Белоградчишките скали и пещерата Магура. Сега си мисля, че и аз мога да помогна, макар и скромно, за популяризирането на Северозападна България. Бих организирал разходка през Искърското дефиле, за да видя манастира Седемте престола и Черепишкия манастир и после да продължа към Чипровци и Белоградчик. А защо не и Видин?  Там е прекрасно запазената крепост Баба Вида. Ето ти един уикенд е готов! Това е един изключително скромен принос, но аз го правя за да покажа и по-малко познатите красоти от родината.

И все пак каква е тайната на успеха?

Боливия, Южна Америка

Нужна е държавна политика, разбира се! Има си комитет по туризъм и министерство, което отговаря за това. Но държавната ни политика е направо калпава. Или са некомпетентни, или са твърде корумпирани, за да осигурят реални, солидни средства за развитието на туризма в България.  Това е моето скромно мнение.

Ето и един пример. Преди три години бях в Лондон, където се провежда най-големият Travel Market в света. Отидох там без фирмен щанд, а с цел да си намеря нови партньори от разни странни дестинации като Иран, Сирия, някои държави в Африка и така нататък. Намерих много полезни контакти на това изложение. От любопитство минах през българския щанд – много тъжна картинка. Беден щанд, без всякаква концепция и подредба. Средствата, които се отделят за участието на страната ни на такъв световен форум трябва да се дават на правилното място. Дали зависи от разположението на щанда или от декорите, това не знам. Все пак добрата реклама струва пари и то не малко. За да се привлекат хора отвън, България трябва да бъде представена в положителна светлина.  Как се промотират природните чудеса по света? Най-красивото място според моята лична ранглиста са водопадите Игуасу. Прекрасно творение на Бога! Намират се на границата между Бразилия и Аржентина. Още преди две години там можеха да се видят огромни табла „Гласувайте за нас”. Игуасу наистина влезе в класацията за седемте нови природни чудеса на света. На 11.11.2011 една швейцарска фондация направи това класиране и обяви резултатите. Разбира се, винаги става въпрос за пари и всеки иска да види своето място в класацията.

Разкажи повече за тази класация, Белоградчишките скали също бяха номинирани.

От всички седем природни чудеса аз съм видял пет от тях. Да започнем от изток  на запад.

На Нова година бях на едно от тези места – архипелага Комодо в Индонезия. Там на два острова живеят по около 1200 комодски дракони – или варани, както им казват. Мъжкият тежи почти 100 кг. Това са наистина уникални животни. Тези дракони привличат туристи и правителството на Индонезия е взело мерки за опазването на вида, като е създало резерват с много строги правила. Прекрасен начин да си запазиш природата, от която печелиш и пари.

Но Индонезия лесно ще вкара това наистина уникално природно явление, защото е четвъртата по население държава в света. Там всеки има мобилен телефон и компютър и гласува за своята кандидатура.

Южна Корея пък влязоха в класацията с едно вулканично островче – Джеджу, за което никой не беше чувал – даже и аз.

Но държавата е с население  50 милиона и всеки гласува.

Следващото природно чудо се казва Пуерто Принцеса. Това е най-голямата подземна река в света и се намира във Филипините. Надявам се че ще отида там през декември. Пуерто Принцеса веднага ми фокусира интереса и предстои да организирам група от 20 човека и да отидем до там.

Говорейки за големите седем в класацията, следва заливът Ха Лонг във Виетнам. Там населението е 90 милиона, а Ха Лонг е наистина уникален. „Заливът на падащият дракон”, където има над 1800 острова.

Но ето и там има недомислици и примери за лошо управление. Кметът на Ха Лонг някога посетил Италия и много харесал белите гондоли в Генуа и Венеция. Прибрал се после във Виетнам и наредил всички туристически лодки в залива да бъдат боядисани в бяло. Ето така се губи културното разнообразие, преди това лодките бяха в традиционните пъстри шарки, които са характерни за този край на света. Некомпетентност в местната или държавната политика има не само у нас.

Та да продължа за последните две чудеса на света, които не мога да отрека, че са справедливо влезли в класацията – водопада Игуасу в Южна Америка и Амазония. В Амазония всъщност  влиза огромен регион от екваториалната част на Южна Америка, заедно с водосборния басейн на река Амазонка. За съжаление гората се изсича постепенно, за да освободи място за нови обработваеми площи. От друга страна и правителството на Бразилия, на чиято територия е най-голямата част на Амазония, има отговорност да осигури препитанието на нарастващото население. За щастие в Амазония все още има места, където човешки крак не е стъпвал и местни индиански племена, които живеят като преди 1000 години. За съжаления тези места са все по-малко, но това е действителността. Но и прекрасната Амазония влезе сравнително лесно в класацията, защото граничи с почти всички държави на

континента.

Продължаваме нататък. В Южна Африка има една планина или по-скоро хълм, нарича се Тейбъл Маунтин и се намира над Кейптаун. Според мен има една много по-красива такава планина във Венецуела, от която пада най-високия водопад Анхел. Но в крайна сметка кандидатурата на многомилионната Южна Африка спечели.

По тази причина Белоградчишките скали, колкото и да са красиви те, нямаха шанс да влязат в тази световна, комерсиална класация.

Мали, Африка – страната на Догоните

И какво се оказва, България няма никакъв шанс да се вмести между световните дестинации. Обречени ли сме?

О, не, не сме обречени. Полезно е да напомняме, че Белоградчик е кандидатствал в тази класация. Това вече е добра реклама. Големият въпрос е как оттук нататък да се привличат туристи. Тук трябва да се намеси държавната политика. Първо е необходимо да се запазят традиционните пазари, които сме извоювали преди 1989г. – руснаци, чехи… Защо не? Но сега като отидеш на морето, какво виждаш? В момента нашето Черноморие ми прилича много на Канкун. Според мен това е едно от най-грозните места в Южна Америка. Канкун е сграда до сграда. Всички световни вериги са там, а 97% от туристите в Канкун са американци, защото те са по-скоро безмозъчни и отиват на all inclusive. Плажът на Канкун е колкото една масичка! Там има само молове и нищо друго. Днес нашите Слънчев бряг и Златни пясъци заприличаха на Канкун с тази разлика, че ние нямаме прекрасните коралови рифове на карибския басейн.

Това е нещо, с което ние не можем да се преборим. Това, което можем да направим е да съхраним това, което не е унищожено. А у нас половината природна среда е унищожена по един или друг начин. И ако хората не се преборят за Иракли, и последното морско парченце в България ще изчезне. После как ще продаваме нашето Черноморие, когато е задръстено от строежи?

Няма да се учудя, ако някой ден някой си извоюва правото да си направи вилата върху Белоградчишките скали. Няма да се изненадам, ако и това стане в абсурдната държава, в която живеем.

Много песимистична картина.

Нещата никак не са розови, но аз не губя надежда. Вече 9 години водя групите си на приказни места по света, но няма по хубаво място от дома, от Балкана и Рилските езера. Все още можем да опазим някои природни забележителности и с тях да привличаме интереса на чужденците.

Как привличаш интереса и доверието на твоите клиенти, на българските туристи?

Дълги години съм работил за репутацията си. Всичко което имам на този свят са двете ми деца и доброто ми име на пътешественик.

no images were found

Подобни статии