Начало Градска среда Видинската синагога с нов живот като Културен център „Жул Паскин“

Видинската синагога с нов живот като Културен център „Жул Паскин“

от Mariana Gomileva
1195 преглеждания

Реставрираната синагога / снимка: общ. Видин

Завърши реставрацията и адаптацията на сградата на видинската синагога и превръщането ѝ в Културен център „Жул Паскин“. Церемонията по официалното откриване е насрочена за 4 септември 2023 г. от 14:30 часа. 

История на Синагогата

Емблематична сграда за видинчани е паметник с национално значение. Тя е втората по големина синагога в страната и се намира край крепостта Баба Вида в непосредствена близост до Крайдунавския градски парк и до други значими исторически и туристически обекти. Построена е през 1894 г. с дарения от многобройната някога еврейска общност в града.  Изградена е на мястото на предишен храм разрушен по времето на руско-турската Освободителна война (1877-1878).

По архитектурен план сградата е напълно симетрична, с правилна форма от типа 3-корабна 1-апсидна базилика, с притвор, галерии и 4 кули. Вътрешните размери на молитвената зала са 21 на 10 м., по подобие на еврейския храм в столицата на Унгария. Оцветеният в синьо, червено и бронз олтар е дело на чешкия скулптор Макс Верих, който по това време работи и преподава във Видин. Дървеният материал е доставен от Румъния и Унгария, а по-голямата част от мебелировката е поръчана от Австрия. Във входа на храма били монтирани две плочи от бял мрамор, на които на иврит били изписани имената на видинските евреи, дали живота си за свободата на България – от опълченците в Освободителната война до воините, загинали в Първата световна война.

Пустеещата синагога / снимка: Цветан Калеев

В средата на XX век синагогата изгубва своята религиозна функция. През 1948 г. за новата държава Израел заминават близо 1200 видински евреи, а синагогата е предадена за стопанисване на община Видин. През 1950 г. молитвеният дом е превърнат в склад и постепенно великолепната сграда загубва блясъка си. Така се руши в продължение на десетилетия.

Пустеещата синагога / снимка: Цветан Калеев

През 1986 г. по препоръка и със средства от тогавашния Комитет за култура започва реставрация на храма, който днес е със статут на паметник на културата. Поради чудесната акустика на сградата видинчани възнамерявали да я използват за изнасяне на симфонични концерти. През 1991 г. ремонтните дейности са спрени, а имотът е върнат в активите на малобройната вече еврейска общност в града. Реализацията на проекта по реставрация стана възможна, след като през 2017 г. организацията на евреите в България „Шалом“ прехвърли обратно собствеността на сградата на Община Видин.

Пустеещата синагога отвън / снимка: Мариана Гомилева

На 06.06.2019 г. беше подписан първият договор с Община Видин за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ с комбинирано финансиране по процедура „Развитие на туристически атракции“ по Оперативна програма „Региони в растеж“ за проект „Реставрация и адаптация на синагога – Видин в туристически обект „Културен център „Жул Паскин“. Общата стойност на проекта е 9 775 000 лева. Той получи безвъзмездна финансова помощ от Министерството на регионалното развитие и благоустройството – 8 275 000 лв. Останалите 1 500 000 лв. се осигуриха като заемни средства във връзка с механизма за финансов посредник от фонда за градско развитие „Север“.

Пустеещата синагога / снимка: Цветан Калеев

В карая на 2020 г. след проведена процедура по обществена поръчка за изпълнител е определен класирания на първо място сред десетте участника – ДЗЗД „Паскен 2020“. На 28 май 2021 г. бе церемонията по първа копка за стартиране на реставрацията и адаптацията на видинската синагога.

Съвременен облик

Днес синагогата е реставрирана максимално близо до някогашния си вид и ще се използва като културен център за всички религии и етноси. Центърът носи името „Жул Паскин“, в памет на големия художник, роден в гр. Видин. Върнати са и двете мраморни плочи, на които са изписани имената на видински евреи, загинали във войните за Освобождението и независимостта на България.

Реставрираната синагога / снимка: общ. Видин

Преди месец реновираната сграда бе посетена от посланика на Израел у нас Йорам Елрон. Той изрази възхищение от запазването на автентичността при реставрацията.

Реставрираната синагога / снимка: общ. Видин

Очаква се сградата да се превърне в туристическа атракция за евреите и другите общности по целия свят.

 

 

 

 

 

Подобни статии