Начало Новини Бързи турлашки рецепти

Бързи турлашки рецепти

от Mariana Gomileva
4408 преглеждания
Празник на баницата в с. Баница

Северозападни гозби на изложение | снимката е архив, източник: news.vratza.com

По време на изложението „Ваканция и спа експо 2016“ от община Белоградчик пoгрижиха посетителите да получат не само информация за забележителности, а и автентични местни рецепти. Там е районът на турлаците (или торлаци), етнографска група от Северозападна България и граничните области на Сърбия. Когато се запознаете с някой турлак, може да ви се стори, че направо са си етнически различни хора – съвсем различни от останалите части на България. Може пък кухнята им да ги е направила такива – трябвало е да живеят предимно по планините, където земята е оскъдна, плодовете и зеленчуците зреят късно, а основния поминък дълго време е било отглеждането на овце и тук-там на кози. Вероятно и името им е дошло от овчарството – торло или турло са казвали на кръглите кошари, в които прибирали овцете. В някои части на Северна България по-възрастните хора и досега употребяват думите торло, турло или търло за синоним на нещо кръгло, заоблено, заплетена на топка коса или козина.

Изцяло в традициите на турлаците, предлагаме ви две бързи рецепти – малко продукти, лесни за приготвяне и вкусни! Снимки точно на тези ястия за жалост нямаме, защото като видим храна, започваме да ядем, не да снимаме.

Лютеница със сухи чушки и чесън (мезе за ракия)
5-6 сухи чушки се накисват във вода, за да се развият. 3-4 скилидки чесън се обелват и счукват. Чушките се нарязват и всичко пак се счуква с чесъна, сипва се олио, сол и се бърка.

Скроб
2-3 супени лъжици мас (олио, масло) и 3-4 супени лъжици брашно се запържват до златисто. Залива се с около половин литър гореща вода да стане средно гъста каша. Слага се сирене на вкус (80-100 грама), бърка се и се поднася.

Каша с праз лук
4-5 стръка само от бялата част на лука се нарязват на ивици по дължина. В 4-5 лъжици нагорещено олио (мас, краве масло) се запържват до златисто. Добавят се 4 супени лъжици брашно, които също се пържат до златисто (внимава се да не потъмнее!), залива се с 400-500 мл гореща вода и се бърка, докато „се отвръти“ (започне да се отделя от стените на съда). Посолява се на вкус.

Подобни статии