Начало Градска среда Приключенски игри из тайните на Белоградчик, Видин и Враца

Приключенски игри из тайните на Белоградчик, Видин и Враца

от Mariana Gomileva
731 преглеждания

Изглед към Белоградчишките скали / снимка: Мариана Гомилева

Ще пътувате скоро до Видин, Враца или Белоградчик? Във всеки от тези градове ви очаква игровизиран маршрут сред непознатите и величествени исторически места на Северозападна България. 

Със сигурност ви се е случвало да се скитате из красиви градове, желаейки да научите повече за митовете, свързани с историята им, без да се налага да проучвате онлайн. Но искали ли сте някога да откриете тайните на дадено място, като играете игра за изследване на тези малки светове?

В мобилното приложение Questo игровите обиколки в градовете Белоградчик, Видин и Враца ще ви отведат на пътешествие, в буквалния смисъл на думата, разкривайки ви богатата си история. Нужно е само да разгадаете загадките.

Част от Белоградчишките скали / снимка: Мариана Гомилева

Историите

Преплитайки фантазия с реални исторически сведения, всеки „куест“ разказва мистериозна история, която се нуждае от вашите умения за решаване на проблеми, за да стигнете до края на приказката и до маршрута.

На входа на град Белоградчик срещаме смирения магьосник Драгомир, който преди много години е изоставил влиятелното си семейство в преследване на мечтите си. Скорошни новини го принуждават да се върне по спешност, тъй като се разпространяват слухове за безумната жажда за власт на брат му. Драгомир знае, че само той може да вразуми брат си, въпреки страха си. За целта обаче трябва да се изправи срещу него в последна битка на прочутите Белоградчишки скали.

Във Видин проследяваме Осман Пазвантоглу – страховит средновековен османски владетел, който се събужда в съвременна България. Объркан и изгубен, той си проправя път през града, станал от гроба, скрит от българския комунистически режим зад жилищен блок, до брега на Дунав, където все още се намира седалището на властта му – крепостта Баба Вида. Придружени от личните разкази на Осман, ще разгадаете неговото наследство, за да научите как той е оформил миналото и бъдещето на Видин.

Докато бушува последната битка за освобождението на България от османците, Петлак войвода има задачата да си проправи път до висока точка, за да оповести победата. Там той ще надуе тромпета си, така че да го чуе цяла Враца. Да стигнеш до върха обаче не е никак лесно. Петлак се нуждае от твоята помощ, както и от помощта на Левски – български национален герой, за да стигне жив дотам. 

Чрез приложението играчите могат да започнат своето пешеходно приключение в търсене на улики и решаване на пъзели. Игрите могат да се играят от един човек, по двойки или в по-големи групи и дори да се състезават помежду си. 

Как се играе

Игровите маршрути предлагат множество загадки, които превръщат градовете в живи организми, като се впускат във фрагменти от тяхната история. Всяко решение ви отвежда до ново място и нова загадка, която трябва да разплетете. Завършването на една обиколка обикновено отнема между 60 и 120 минути, в зависимост от темпото на играчите. Маршрутите минават покрай най-важните градски обекти, като същевременно предлагат поглед върху обекти и истории, които биха били пропуснати при обикновения туризъм. Цената на един куест е 4,99 евро. В момента игрите са достъпни на английски език, но в бъдеще ще бъдат добавени нови езици.

‍Малка част от това, което ще научите

БЕЛОГРАДЧИК

Мадоната, Монасите, Конникът и Манастирът са имената на Белоградчишките скали. Историята им разказва за момиче затворено тук, в манастира. Заради изключителната й красота, монахините я нарекли Мадона. Един ден Мадона видяла красив мъж на бял кон и въпреки строгата забрана се затичала да го пресрещне. Между тях се зародила силна любов. Той се скрил при нея. Родило им се дете. Един ден се чул детският им плач – момичето и детето били изгонени от манастира. Докато бягали, гръмотевици се разнесли и се разразила страшна буря, а земетресение разрушило манастира! После изведнъж всичко се превърнало в камък. Монасите станали твърди и сиви. Мадоната и детето й били обезсмъртени в скалата. А любимият ѝ на белия си кон замръзнал по средата на галопа, вечно яздейки към любимата си.

Причудливите форми на Белоградчишките скали / снимка: Мариана Гомилева

ВИДИН

Минаретата на джамията “Осман Пазвантоглу” са стилизирани с пика на върха. Легендата гласи, че пиката всъщност е обърнато сърце, изразяващо несподелена любов. Осман Пазвантоглу посвещава тази джамия на българка, която е била негова изгора. Поради разликата във верите си обаче те никога не могли да бъдат заедно и любовта им не могла да се разцъфти. Легендата за джамията ѝ е спечелила прозвището “джамията на сърцето”.

Джамията във Видин с пика на минарето / снимка: Мариана Гомилева

ВРАЦА 

Стъпките към свободата водят до Вестителя на Свободата – името, дадено на паметника, който отбелязва Освобождението на Враца и въплъщава благодарността на града към неговите освободители. Популярна местна легенда разказва, че след като руските войски освобождават Враца, в 12:30 ч. на 28 октомври, 1877 г. един конник се качва на близкия хълм и с тръбен зов обявява, че хората вече са свободни. Османците окончателно са прогонени от града. По улиците все още се чуват изстрели, които отекват от височината на хълма.

Паметникът на Иван Петлак във Враца / снимка: общ.Враца

Първите отзиви за куестовете са изключително положителни, като в момента всички куестове са оценени с 5 от 5 звезди в приложението Questo.

Какво е Questo

Questo е платформа, която си сътрудничи с местни разказвачи на истории от цял свят, за да популяризира идеята, че градовете са най-големите площадки за игра. Приключенията, предлагани от платформата, включват истории от барокова Нидерландия през спомените на художника Рубенс, чак до мъгливите хоризонти на викториански Лондон в компанията на детектива Шерлок Холмс.

Handplayed създава обиколките из Северозападна България в партньорство с мобилното приложение Questo и с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България“. 

Линкове към игрите: 

  1. Белоградчик: https://questoapp.com/city-games/belogradchik-a-high-wizard-s-legacy
  2. Видин: https://questoapp.com/city-games/vidin-the-time-travelling-ottoman-ruler
  3. Враца: https://questoapp.com/city-games/vratza-liberation-and-enlightment

 

Подобни статии