Начало Забележителности Пещера „Венеца“ – цвят под земята

Пещера „Венеца“ – цвят под земята

от Mariana Gomileva
15692 преглеждания

Вътрешността на „Венеца“ | снимка: Иван Миладинов

„Венеца“ край Белоградчик е една от пещерите, открити в последните десетилетия и е сред най-красивите в Северозападна България. Открита е през 1970 г. до с. Орешец от пещерняците на клуб „Бел прилеп“. При първоначалното откриване входът е затрупан с камъни, но след взривни работи в близката каменна кариера се отваря нов, през който вече може да се мине. Вътрешността на „Венеца“ е покрита с цветни кристали и отлагания, чиито вид се обяснява с липсата на кислород за дълъг период от време.

Кръстник на „Венеца“ е инж. Петър Трантеев, а според изследователите от клуба „Бел прилеп“ тя е най-красивата от всички 121 пещери, открити от тях. Постоянната температура вътре е 9.6 градуса, влажността й е 100%, а вътре има от всички видове вторични калцитни образувания, които природата може да създаде с неповторимата си фантазия, разказват от venetsa.org. Пещерата има пет зали, но най-красивите образувания са третата и четвъртата. В тях има сталактити, сталагмити, сталактони, коралити, синтрови панички, езера, оцветени в кафяво, червено и жълто. Едни от най-интересните са в четвъртата зала – приличат на боздугани от скали – там, където някога е било дъно на древно езеро. В последната, пета зала, няма много образувания, но в нея са шест поредни пропасти, най-голямата с дълбочина 12 метра.

Снимки от вътрешността на пещерата може да видите тук.

Във „Венеца“ има и т. нар. „скални драперии“ – хилядолетни отлагания, наподобяващи спускаща се завеса.
Пещерата вече си има и собствена фауна – с отварянето на входа и поставянето на специални решетки вътре идват да зимуват прилепи от видовете Малък подковонос и Голям подковонос, през есента влизат и Дългоухи нощници. В недрата на залите живее и троглобионтна колембола – дребни животинки, обитаващи неосветени пещери.

Както и в другите пещери, посетителите не бива да смущават живота на малките жители на „Венеца“, а да се отнасят с уважение и внимание към всички природни форми. От пролетта на 2015 г. „Венеца“ е официално открита за посещения, след благоустрояване по Програма за развитие на селските райони. Инсталирано е осветление, изградени са рампи за преминаване и вътре е позволено да снимате с любителска техника, без светкавица и без звук. Имайте предвид, че заради тъмнината и специалното осветление снимките може и да не се получат добре. Общата дължина на „Венеца“ е 300 метра,за посетители са достъпни 200 м. Денивелацията е 26 метра, не се изисква специална екипировка. Носете удобни непромокаеми обувки и връхна дреха. Не е достъпно за трудно подвижни посетители, на платформите има стъпала за изкачване. Децата влизат с придружител. За едно влизане се допускат групи до 10 души, които разглеждат за около 30 минути. Останалите изчакват. При посещения на повече хора е добре да се обадите предварително.

Как да стигнете:

Ако идвате от посока Монтана – след Ружинци хващате отбивката за Белоградчик, след около 5 км се завива надясно. Когато стигнете с. Орешец питате местните жители или се оглеждате наляво за тесен асфалтов път от самото село. В края му има паркинг, на 150 м е пещерата. Препоръчително е да не стигате с колата си до входа.

Ако сте в Белоградчик тръгвате по пътя за Видин, към края на града хващате отбивката за Гара Орешец (различно е от Орешец), на бензиностанцията на „Петрол“ се отклонявате вдясно, към Орешец. Тесният асфалтов път към пещерата се пада вдясно. За идващите от Видин (или от „Магура“) се пътува по главен път Е79, до с. Медовница, в началото на селото е отклонението за Гара Орешец, откъдето продължавате по описания по-горе път.

Близо до пещерата минава линията София-Мездра-Видин. Слиза се на гара Орешец, после продължавате по описания път.

Работно време:
Зима: 9:00-16:00 часа
По коледните и новогодишни празници пещерата ще приема посетители с предварителна заявка.
Телефони за контакти: 0884 572 372; email – pr@venetsa.org.
Лято:
9:00-18:00 часа
Почивен ден: Понеделник
Служителите имат по 1 час обедна почивка. Последната група влиза час преди края на работния ден.

Билети:
Възрастни – 6 лв.
Ученици – 3 лв.
Пенсионери – 4 лв.

За групи, само с удостоверяващ списък:
Възрастни – 4.80 лв.
Ученици – 2 лв.
Пенсионери – 3 лв.

Беседа – 6 лв.

Лица с увреждания и техни придружители – безплатно.

Вижте още:
Магурата

Лепеница

Козарника

Подобни статии