Начало Забележителности Нов вид риба в язовир „Дъбника“

Нов вид риба в язовир „Дъбника“

от Mariana Gomileva
1542 преглеждания

Улов на риба веслонос / снимка: wikipedia.org

Във врачанския язовир „Дъбника“ вече ще има популация на един екзотичен, нов вид риба, който през последните години успешно се аклиматизира в България. Риба, която е много полезна, защото се храни със зоопланктон, и е прекрасен заместител на белия и пъстрия толстолоб. Риба, която достига до убийствени размери и всеки рибар борил се с нея, казва, че удоволствието от улавянето е страхотно. Риба, която все повече се налага във водоемите за спортен риболов, и която безпроблемно се адаптира в язовири, реки и езера. Става въпрос за екзотичния веслонос.

Веслоносът (Polyodon spathula) е представител на есетрообразните риби, достигащ дължина 2 м. и тегло над 70 кг. Родината ѝ е Северна Америка, среща се в река Мисисипи, нейните притоци Охайо, Мисури, Илинойс и други реки, вливащи се в Мексиканския залив. Тя е единственият вид от есетрообразни, която се храни с планктон. Впечатляващият й нос заема една трета от дължината на тялото.

Веслонос / снимка: wikipedia.org

От Сдружение „Заедно за яз. Дъбника“ уточниха, че кампанията по набиране на средства за зарибяване ще продължи до началото на месец септември, а в средата му очакват да им се обадят от рибарниците на гр.Николаево, за да могат да си вземат зарибителния материал.

яз. „Дъбника“ / снимка: Владислав Йорданов

Всеки, който желае да дари средства за зарибяването, може да се свърже със сдружението или да се обади на телефон: 0878381888.

Дарение може да се прави и в риболовните магазина на гр.Враца, като там трябва да Ви предоставят списък на който да попълните име, фамилия, сумата и подпис.

яз. „Дъбника“ / снимка: Владислав Йорданов

Председателят на „Заедно за яз. Дъбника“, Владислав Йорданов, уточни, че както винаги, във фейсбук страницата на сдружението ще бъде публикуван пълен списък с имената на дарителите и допълни: Това, което правим е за да остане нещо и след нас!

яз. „Дъбника“ / снимка: Владислав Йорданов

Източник: Сдружение „Заедно за яз. Дъбника“

Подобни статии