Начало История Пътепис „Видин – Белоградчик“ от 1929 г.

Пътепис „Видин – Белоградчик“ от 1929 г.

от Mariana Gomileva
1862 преглеждания

Рисунка на село край Видин от американския художник, журналист и писател Ф.Д. Милет, публикувана в пътешественическата му книга от края на 19в. „Дунав от Черната гора до Черното море“ / снимка: Старият Видин

Много пътешественици са описвали впечатленията си от пътувания из Северозападна България и всеки има свой стил и личен поглед към тази красива част от родината ни.

Стилиян Чилингиров (1881-1962) е известен като „последният възрожденец“ и се нарежда между майсторите на пътеписа. Той е председател на Съюза на българските писатели (1941-1944) и председател на Съюза на българските читалища и директор на Народния етнографски музей (от 1923 г.). По време на комунистическия режим неговото творчество е обявено за „посредствено и без значими литературни постижения“ и книгите му са били забранени. Те обаче, не заслужават такава съдба и в наши дни писателят в известна степен е реабилитиран, като се завръща интересът към творчеството му. Доказателство за стойността на таланта му е и това, че регионалната библиотека в Шумен носи неговото име.

Стилиян Чилингиров / снимка: БЕИЛ

За Белоградчик Стилиян Чилингиров е написал няколко пътеписа. Благодарение на проф. Б. Тошев, публикуваме оригиналните факсимилета на пътеписа „Видин – Белоградчик“, който е включен в една важна книга на писателя – „Пътни бележки и впечатления“, издадена от Министерството на народното просвещение през 1929 г.

Белоградчишките скали / снимка: сп. Младежки червен кръст, ноември 1927 г. 

Източник: Белоградчишки ежедневен илюстрован лист

Подобни статии