Начало Градска среда Годишният доклад на ЕС: 30 млн. души ще изчезнат от селските райони на Европа до 2033 г.

Годишният доклад на ЕС: 30 млн. души ще изчезнат от селските райони на Европа до 2033 г.

от Mariana Gomileva
2497 преглеждания

Президентът на Комитета на регионите, Васко Кордейро и Европейският комисар по кохезионната политика и реформите, Елиза Ферейра, представят Годишния доклад на ЕС за 2023 г. по верем ена Европейската седмица на регионите и градовете в Брюксел, 9.10.2023 г. / снимка: Мариана Гомилева

Над 32 милиона европейци не са в състояние да си позволят подходящо хранене всеки ден, а 40 милиона не са били в състояние да поддържат домовете си топли през 2022 г. Това е едно от заключенията в новоизлезлия Годишен доклад за състоянието на регионите и градовете – 2023 г. Докладът включва проучване, проведено в сътрудничество с IPSOS, сред местни и регионални лидери във всички 27 държави-членки на ЕС. Представянето му беше акцент в най-голямото годишно събитие за регионална политика – Европейската седмица на регионите и градовете в Брюксел.

Обявяването на Доклада за регионите и градовете, в Европарламента / снимка: Мариана Гомилева

В навечерието на местните избори в България очертаните тенденции в Годишния доклад на ЕС са изключително важни. Данните показват, че гражданите имат повече доверие на местните и регионалните представители, отколкото на своите национални правителства. Дори повече доверие, отколкото имат в институциите на Европейския съюз.

Книжният вариант на Годишния доклад на ЕС за регионите и градовете / снимка: Мариана Гомилева

Ето някои от заключенията в Годишния доклад на ЕС за 2023 г.:

  • Очаква се 30 милиона души да „изчезнат“ от селските райони на Европа между 1993 и 2033 г. Това е размерът на населението на Румъния, България и Литва взети заедно. Освен това между 2015 г. и 2021 г. делът на хората на възраст над 65 години се е увеличил с 5% в селските райони, два пъти повече, отколкото в градските райони. Осем месеца преди изборите за Европейски парламент тази тревожна ситуация представлява заплаха за европейската демокрация, защото хората, които остават в селските райони, лесно се чувстват изоставени от местните, националните и европейските институции.
  • Регионите и градовете на ЕС са от ключово значение за успешното приемане и интеграция на украинските бежанци. Приблизително половината от регионите и градовете в ЕС съобщават, че приемат бежанци от Украйна.
  • По-голямата част от регионалните и местните политици (75%) твърдят, че страдат от липса на специални механизми за финансиране за справяне с предизвикателствата, свързани с адаптирането към климата. Регионите с високо ниво на заетост в селското стопанство или строителния сектор са особено засегнати, особено от по-дълги и по-интензивни горещи вълни. Повишаването на глобалната температура също значително нарушава местната туристическа индустрия.
  • Според новия регионален и местен барометър повече от 70% от местните и регионалните власти заявяват, че не са участвали в изпълнението на Механизма за възстановяване и устойчивост, крайъгълният камък на плана за възстановяване след пандемия NextGenerationEU.
  • Доверието в местните и регионалните власти остава по-високо от националното и европейското ниво. То продължава да расте и остава по-високо от доверието на национално и европейско ниво: от 2018 г. проучванията на общественото мнение постоянно показват, че регионалните и местните власти са единствената форма на управление, на която се доверяват повече от 50 % от анкетираните в ЕС.

Изследване по Евробарометър 2023 г. / снимка: Мариана Гомилева

Осем месеца преди изборите за ЕС президентът на Европейския комитет на регионите Васко Кордейро каза, че по-голямото сближаване и по-силната роля на регионалните и местните власти са противоотровата срещу нарастващото недоволство в Европа. Той подчерта, че регионите и градовете се справят с все повече и повече кризи: „2023 г. вече е рекордна година – по неприятни причини, с най-горещото лято, регистрирано някога. Тази екстремна жега доведе до горски пожари, горещи вълни, суши, но също и бури и наводнения. Климатичната криза отнема животи, съсипва нашата икономика и заплашва нашето бъдеще, и най-вече засилва неравенствата. И това може да доведе до последствия и въздействия, които започват с климата, икономиката или инфраструктурата, но могат да засегнат и политическите институции и демокрацията“. Кордейро припомни, че „без участието, без мобилизирането на регионите и градовете не е възможно да се превърнат глобалните ангажименти в местни действия“.

За президента Кордейро „Местните и регионалните власти са първите, които се справят с предизвикателствата и са първите, които отговарят въпреки разходите.“ Той призова за „европейски решения, с местно производство на енергия и храни и съобразена с нуждите подкрепа за хора в нужда, особено за най-уязвимите и най-бедните градове в Европа“.

За да се отговори на тези предизвикателства и да се постигне зелен и цифров преход, като същевременно се обърне внимание на демографската промяна, „публичните инвестиции са ключът“, добави той, „към нашата цел за териториално, социално и икономическо сближаване в Европа“. За президента Кордейро е ясно, че „политиката на сближаване разчита на прости идеи: гъвкавост с предвидимост, партньорство и отчетност“ и „трябва да работим в партньорство с всички региони и градове в активно партньорство“.

Елиза Ферейра и Васко Кордейро / снимка: Мариана Гомилева

По-богатите страни плащат повече пари в общия бюджет, от който се пълнят фондовете на ЕС, докато по-бедните страни теглят повече пари. „Политиката на сближаване е спойката, която държи членовете на ЕС заедно“, каза Елиза Ферейра, европейски комисар, отговарящ за фондовете на ЕС. „Солидарността е в основата на тази политика“, добави тя.

Репортер: Мариана Гомилева (Брюксел)

Подобни статии