Начало Забавления Бърдарски геран става столица на маскарада с Фършанги

Бърдарски геран става столица на маскарада с Фършанги

от Mariana Gomileva
1600 преглеждания

Концерт на открито | снимка: Весела Николаева

На 2 март Бърдарски геран отново ще стане столица на карнавала. Традиционният фестивал Фършанги и тази година ще събере много хора от България и чужбина на маскарад, с който се отбелязват края на зимата, прогонването на зли сили и празника Заговезни (Загвезни, наричан на павликянски диалект). Всеки, който желае, може да се включи в празника, условието е да бъде маскиран. Най-често мъжете се обличат като жени, а жените като мъже, но има и много оригинални костюми – свещеници, танцьорки, вещици, приказни създания, животни, дори модерни маскировки като емоджита и анимационни герои.

„Не забравяйте да се запасите с кърпички за да трите сълзите си, не от мъка а от смях, който е гарантиран по време на хумористичния концерт“, приканват организаторите от читалище „Съединение-1923“ в селото.

На фестивала ще има и занаятчийски пазар с продукти от банатската кухня, ръчно изработени сувенири и други изделия. Известната „Банатска соба“ ще предлага кълбасъ, джумерки и сланина, приготвени по стара банатска технология. Ще има и конкурс в три раздела:

1. Най – автентична банатска сушена „Кълбаса“
2. Конкурс за домашно вино под надслов “Виното е еликсир”
3. Най-вкусно традиционно банатско тестено ястие

Официалното откриване на фестивала е от 10 часа, като ние препоръчваме да дойдете поне половин час по-рано. От 11 часа е Хумористичният концерт в голямата зала на читалището, а конкурсът започва от 14 часа на площада. Бърдарските домакини от няколко дни приготвят домашните „листа“ за традиционната „чурбъ-листа“, която ще се раздава на празника.

Бърдарски геран се намира на няколко километра северно от Бяла Слатина. Основано е в края на XIX век от българи, завърнали след два века заселничество в Австро-Унгария. Те са потомци на павликяните-католици от Никополско и Свищовско, напуснали Османската империя в десетилетията след Чипровското въстание. Установяват се в областта Банат, където намират подслон и чипровчаните, избягали след въстанието. Българите получават специални права от императрица Мария-Терезия и за кратко превръщат пустеещата област в процъфтяваща колония. Занимават се отглеждане и търговия с добитък, занаятчийство, земеделие. След Освобождението част от тях се връщат в България и създават Бърдарски геран, още няколко села и махали, в които пренасят банатските си традиции и култура.

По време на Фършанги може да видите типична банатска къща – местния музей, да чуете банатски български песни и танци, да видите оригиналните банатски носии.

Фършанги 2018 | снимка: Весела Николаева

Банатска кълбасъ | снимка: RuralBalkans.com

Фършанги 2018 | снимка: RuralBalkans.com

Подобни статии