Начало История 145 години от освобождението на Видин

145 години от освобождението на Видин

от Mariana Gomileva
1442 преглеждания
Артилерийска престрелка между Калафат и Видин по време на Руско-турската война 1877-1878 г. Рисунката е поместена в броя от 28 юли 1877 г. на американското списание Harper’s Weekly, издавано в Ню Йорк от 1857 до 1916 г. / източник: Старият Видин
 

На 6 април 1878 г. Видин е освободен от османска власт. При започването на Руско-турската война началник на западната османска армия е Осман паша, а неговото седалище – Видин. В самото начало на войната той предлага на турското командване да се прехвърли в Румъния и да удари в гръб руските войски, но главнокомандването взeма решение Осман паша с част от войската си да замине за Плевен.

Обучение на ученици от Видин във възстановка на бойните действия / снимка: АРРБЦ – Видин

Обучение на ученици от Видин във възстановка на бойни действия / снимка: АРРБЦ – Видин

За комендант на Видинската крепост е назначен Иззет паша, който разполага общо с 20 батальона, 150 оръдия, боеприпаси и храни, дислоцирани на различни места в санджака. Военните действия срещу Видин започват през септември 1877 г., с прекъсване на телеграфните връзки на Видин със София и Плевен. След падането на Плевен руските войски преминават на юг от Стара планина, а румънската армия се насочва към Видин, за да го освободи. Настъплението на румънската армия към Видин се извършва в трудни зимни условия – към средата на декември имало дълбок сняг, силни снежни бури и студове, достигащи до – 25 градуса. В тридневни боеве (24-26 януари), често на щик, румънската армия успява да изтласка турците, като най-тежки са сраженията при Иново и Смърдан (от 1959 г. двете села са слети в едно – с. Иново). Румънците дават много жертви – 11 офицери и 597 войници.
Видинските граждани също имат своя принос за освобождението на града. Сред най-значимите са разузнавачите и преводачите. Карти и сведения за града, както и за разположението на турските войски дават Михалаки Георгиев и Димитър Златаров. Местното население снабдява воюващите румънци с храна и вода.

Държавен архив - Видин представи най-важните годишнини за 2017 г. - I част

Междувременно на 31 януари 1878 г. в Одрин се подписва примирие между Русия и Османската империя, но то става известно във Видин чак на 4 февруари. Огънят е прекратен. На 23 февруари в града пристига султанска заповед за предаването на града. На 24 февруари турската армия се изтегля от Видин и е заменена с румънска. На 6 април, след пристигането на 138-и Болховски полк, от Видин се изтегля и турската администрация, а румънската армия напуска града и по понтонен мост стига до Калафат.

 

Източник: РИМ – Видин

Подобни статии