Начало Новини „Поетическа обсерватория“ в Белгорадчик може да стане международна културна проява

„Поетическа обсерватория“ в Белгорадчик може да стане международна културна проява

от Mariana Gomileva
1797 преглеждания

Срещата между български творци в „Поетическа обсерватория“ – Белоградчик да стане международен пленер за поети и писатели. Такава идея е предложена по време на последното издание на Обсерваторията, проведе от 12 до 13 октомври, съобщиха от общината в града. Изданието е 35-то поред и в него участваха поетите от Монтана – Бойка Димитрова, Цветана Костова и Траяна Ценова, както и поетите и приятели на Белоградчик – Ненчо Славчев и Диана Сиракова.

Специални гости на „Поетическата обсерватория” бяха поетите Боян Ангелов – председател на Съюза на българските писатели, който изнесе авторски рецитал, известният поет и преводач Йордан Милев и издателят Георги Ралчев. Поетичната среща е организирана от община Белоградчик, дружеството на писателите във Видин и народно читалище „Развитие – 1893 г“. Културната проява, единствена по рода си за страната, се превърна в един от най-големите поетични празници у нас, коментират от общ. Белоградчик.

В своето приветствие към аудиторията заместник кметът на общината Антон Трифонов каза:
„Искам да отбележа безрезерната подкрепа на уникалната проява от страна на общинското ръководство през всичките тези 35 години, на Емил Павлов, оставил ярка следа в културния живот на нашия град, на Дружеството на писателите във Видин, на служителите от нашето читалище „Развитие“. Радвам се, че всички заедно допринесохме „Поетическата обсерватория“ в Белоградчик да се превърне в една от най-атрактивните литературни прояви не само в календара на Северозапада, но и на Съюза на българските писатели и авторите от нашия край“.

Трифонов припомни, че свои рецитали по време на годишните културни срещи са имали едни от най-обичаните български поети като Валери Петров, Блага Димитрова, Любомир Левчев, Евтим Евтимов, Петър Караангов, Матей Шопкин, Георги Константинов, Андрей Андреев, Лъчезар Еленков.

Поетът Боян Ангелов и колегите му Йордан Милев и Георги Ралчев направиха дарение от книги за библиотеката в града от името на Съюза на българските писатели.

Подобни статии