Начало Забележителности Откриха мраморна плоча с географските координати на Белоградчик

Откриха мраморна плоча с географските координати на Белоградчик

от Mariana Gomileva
456 преглеждания

Краеведът Иван Трифонов и председателят на Общински съвет – Белоградчик, Беоян Минков, откриват новата плоча, 22.09.2023 г.

В Белоградчик вече има още едно място, което привлича погледите на местните хора и гостите на града. В централната част на северозападното градче, точно в началото на една от стъпаловидните улици, известна като едно от сокачетата наоколо, вече има поставена информационна плоча от висококачествен мрамор, посочваща географските координати на мястото.

Новата плоча в центъра на Белоградчик

Инициативата по изработването и монтирането на плочата е на председателя на Общинския съвет, Боян Минков, подкрепен от Иван, Ангел и Кирил Трифонови. Това е поредната им акция за подобряване на градската среда, изцяло с лично средства и ентусиазъм. През последната година, заедно с група съмишленици, те поставиха паметна плоча на къщата на видния индустриалец от миналото Йосиф Кенерлиджи, възстановиха металния кръст върху Паметника на загиналите във въстанието от 1850 г., почистиха отдавна занемарени чешми в града и осигуриха питейна вода в публични пространства, продължиха подкрепата за претворяването на обществените ел.табла в красиви арт пана и се включиха в още няколко дейности за подобряването облика на Белоградчик.

Откриване на новата плоча, 22.09.2023 г.

Ето какво сподели Боян Минков при откриването на новата плоча:

„Знаете, че се стремя да съм последователен в своите действия и правя всичко възможно, за да спазвам обещанията си. В началото на годината заедно с Иван Трифонов поставихме паметна плоча на къщата, в която е живял Йосиф Кенерлиджи. Благодарение на този индустриалец от миналия век, след края на Първата световна война, Белоградчик е картографиран в границите на нашата страна.

Днес откриваме плоча, която показва точните географски координати на това място. Нека всеки, който минава от тук, да я погледне и да си напомни колко специално място от България е нашият град. За да го има са се борили много хора. И ние сме длъжни да го съхраним и развием. Нашата идея е на това място да започва един нов туристически маршрут – по уникалните за Белоградчик сокачета, през всичките ни важни исторически места. Градът ни е пропит с история и тя трябва да бъде разказвана на туристите, които идват да видят скалите, Крепостта и останалите забележителности наоколо. Щастлив съм, че лично допринасям за тази нова скромна, но важна забележителност в нашия град! На 522 метра надморска височина той наистина е специален!“

Откриване на новата плоча, 22.09.2023 г.

Верни на традицията да уважават таланта на младите хора, организаторите поднесоха на гостите и два специални акцента в церемонията по откриването на плочата. Момичета от „Детски комплекс – Белоградчик“ приветстваха гостите с традиционна питка и сладости, облечени в народни носии, а талантливият рецитатор Мартино Милчев разчувства публиката с красиво представяне на стихотворение за Белоградчик.

Боян Минков и Иван Трифонов пред новата плоча, 22.09.2023 г.

 

Ето какво още уточни за СЕВЕРОЗАПАЗЕНА БГ Боян Минков за планирания нов туристически маршрут:

„Ще възстановим каменните стъпала в първоначалния им вид, заради пропадането им в някои участъци. По цялата дължина на първия и втория сокак ще изградим метални перголи, а до тях ще засадим увивни растения. По този начин ще се получи красив сенчест тунел от естествена зеленина – нещо, което имаме на третия сокак, Алеята на героите. По нея, имаме идея да разположим паметни плочи на загиналите въстаници, за да бъде увековечена славата им. И най-важното, ще подчертаем цялото трасе на маршрута с подходящо соларно осветление. Ще монтираме и пейки за отдих. На няколко места се открива прекрасна панорамна гледка, там ще изградим наблюдателни площадки, с много зеленина и кътове за отдих. Сигурни сме, че тази нова пътека ще е интересна и приятна не само за гостите на Белоградчик, а и за всички нас, местните хора.“

Организаторите обещаха, че това е символичното начало на още много хубави неща за цялата община. 

Ето и стихотворението, което беше изпълнено при откриването на новата плоча:

 

Подобни статии