Начало Градска среда Ново питане към МРРБ за отварянето на ГКПП „Салаш – Ново Корито“

Ново питане към МРРБ за отварянето на ГКПП „Салаш – Ново Корито“

от Mariana Gomileva
1195 преглеждания

Краят на изградения път от с.Салаш до сръбската граница / снимка: БНР

Продължава всеобщото очакване да бъде довършен един знаков проект за северозападна България – изграждането на 5-километровия пътен участък от с. Салаш до границата със Сърбия. След завършването му най-после може да стане реалност дългогодишният проект от национално и международно значение – отварянето на ГКПП „Салаш – Ново Корито“. За него има подписано споразумение между Република България и Република Сърбия през 2007 г. През 2014 г. е започнато строителството на прилежащата инфраструктура и към настоящия момент тя е в окончателния етап от завършването си. Мястото е с утвърдено историческо значение и има важни социални и икономически измерения. Преминаването през него ще съкрати със 120 км. пътя от българските дунавски пристанища до Ниш и Белград, ще осигури лесен и най-пряк достъп между Черно море и Централна Европа и ще облекчи натоварването по останалите гранични пунктове.

Отварянето на граничния пункт при прохода Кадъ боаз винаги е бил част от мисията на екипа ни, затова не спираме да се борим за сбъдването на тази мечта на местните хора.

Пролетно „размразяване“

Ето какъв обнадеждаващ отговор получихме в редакцията ни на запитването ни към МРРБ в началото на годината (публикуваме оригиналното факсимиле):

На 18.03.2022 г. тогавашният министър на регионалното развитие и благоустройство Гроздан Караджов съобщи на работна среща във Видин, че до месец и половина работата по изграждане на пътя от Белоградчик до Салаш ще бъде възстановена, както и че са заделени нужните средства. Очакването продължи.

Лятна надежда

На 20.07.2022 г. Министерският съвет взе решение за утвърждаване състава на българската част от Смесена експертна комисия за откриване на ГКПП Салаш – Ново Корито между България и Сърбия. Съгласно чл. 3 от Спогодбата между двете страни, смесена експертна комисия уточнява основните технически характеристики на пътните връзки, местоположенията на трасетата, пресечните им точки с границата, мястото на новия гранично контролно-пропускателен пункт и техническите му параметри, режима на функциониране, инфраструктурата, видовете товари и пътници, правните и фактическите въпроси по изграждането на граничен контролно-пропускателен пункт, както и всички въпроси от общ интерес, свързани с изпълнението, на спогодбата. Смесената експертна комисия ще работи и ще взема решения в съответствие с указанията на правителствата на двете страни.

Какви мерки са предприети от МРРБ след месец юли 2022 г. за изграждането на пункта, към момента не е известно.

Есенен полъх

На 03.11.2022 г. видинският народен представител Любен Иванов се обърна към служебния министър Иван Шишков със следното питане:

  • Какви мерки са предприети за изграждане на пътя до село Салаш, община Белоградчик, област Видин и от Салаш до сръбската граница?
  • Осигурени ли са средства за рехабилитация на тази част от републиканската пътна мрежа и в какъв размер, както и проведени ли са обществени поръчки, а ако не, кога се предвижда тяхното провеждане?

Депутатът Любен Иванов с питането към МРРБ

Ето какво допълва Любен Иванов:

Ръководствата на Белоградчик и Княжевац, и жителите на крайграничните общини от дълги години желаят този проект да бъде реализиран. Той е полезен за бизнеса и гражданите, за туризма, за развитие на приятелските отношения между България и Сърбия.

Бъдещият пункт трябва да носи името „Приятелство“, защото тази дума най-точно изразява стремленията на двата народа – българския и сръбския, за неговото съществуване! Това казах при откриването на тазгодишния събор на прохода Кадъ Боаз през месец юли.

Реализирането на ГКПП Салаш-Ново Корито е един от ангажиментите, които поех пред моите съграждани от област Видин и ще изпълня този ангажимент!

Пътната отсечка, която трябва да се довърши до границата със Сърбия

Наближава краят на годината, но не и краят на надеждите и очакванията на толкова много хора. Екипът на СЕВЕРОЗАПАЗЕНА БГ ще продължи да следи инициативността на всички отговорни институции, свързани с отварянето на ГКПП „Салаш – Ново корито“ и да търси конкретните действия за реализирането на този проект. Днес, когато необходимостта от сътрудничества в сферата на икономиката, туризма и взаимната помощ са от изключително значение за благосъстоянието на гражданите, повече от всякога имаме нужда от управленско разбиране, да бъдем сплотени и да общуваме улеснено със съседните държави. Вярваме, че след цялата ни дългогодишна борба, ще се прояви рационално и отговорно институционално отношение и граничният пункт най-после ще бъде открит!

Подобни статии