Начало Градска среда „Гъбите“ – една легенда се завръща

„Гъбите“ – една легенда се завръща

от Mariana Gomileva
1349 преглеждания

Изглед към Летен кино-театър „Гъбите“ / снимка: общ. Белоградчик

След повече от 35 години летният кино – театър „Гъбите“ в Белоградчик отваря врати. Емблематичното за града място отново ще се превърне в сцена на кинопрожекции, театрални постановки, фестивали и концерти, обяви кметът на Белоградчик, Боян Минков.

Ето какво уточни още той: „Извършваме основен ремонт и реконструкция на летния кинотеатър, който ще се превърне в основно културно средище в Белоградчик. Всеки, който помни „Гъбите“ в пълния им блясък знае, че това място е с особена енергия и не бива да тъне в разруха. Толкова малко градове имат такава даденост, затова я обновяваме и ще я обезпечим с добро поддържане. Техническият ни план включва изцяло модернизиране по съвременни стандарти. Белоградчик ще бъде реномирана сцена за културни прояви.“

Сцената на „Гъбите“ / снимка: общ. Белоградчик

Занемарените гримьорни / снимка: Георги Александров

Занемарените гримьорни / снимка: Георги Александров

„…Започваме в началото на юли с „Месец на българското кино“. Ще излъчим 12 български кинопродукции всеки петък, събота и неделя, от началото до края на месец юли. Началният час на всички прожекции е 21:15, а входът е свободен. Обещано и изпълнено!“

Летният кино-театър е свързан с културния живот на Белоградчик. Построен е през 1965 г. и има 1000 седящи места. Мястото е уникално – разположено е в центъра на града и в същото време е между скали, които придават уникална естествена акустика. Разположен е в центъра на града в подножието на скали с формата на гъби, затова е наречен „Гъбите“. До 1990 година е бил център на летния културен живот в скалния град. Най-мащабната културна проява датира от 1967 г., когато в Белоградчик започва да се провежда фолклорният фестивал „От Тимок до Искър“. На сцената на му са изнасяли концерти почти всички български звезди – Емил Димитров, Лили Иванова, групите „Диана експрес“ и „Щурците“. На сцената му са гостували и редица чуждестранни изпълнители. Още се помнят концерти на сръбските „Бело Дугме“ и Предраг Живкович – Тозовац. Според Горан Брегович в Европа няма друго място с подобна акустика, божествено създадена от природата!

След ремонта жителите и гостите на Белоградчик отново ще имат възможността да усетят магическата атмосфера и неповторимата акустиката на това уникално място.

Сцената на „Гъбите“ / снимка: общ. Белоградчик

Откриването е на 22 юни 2024 г. с традиционния фолклорен фестивал „От Тимок до Искър“. В него са заявили участие 27 състава с повече от 500 души.

А на площада в Белоградчик неслучайно ще има и Концерт на рок легендите от „Тангра“, на 5-и юли 2024 г. През 1981 година група „Тангра“ пристигат в града край скалите, за да запишат видеоклип към песента си „Нашият град“. Тя се превръща в абсолютен техен хит за всички времена и своеобразна емблема на Белоградчик.

„43 години по-късно, група „Тангра“ и „Нашият град“ отново ще звучат сред скалите. Поканихме ги по повод реновираното лятно кино и заедно с всички гости ще им предложим песента „Нашият град“ да стане официален химн на Белоградчик. Заповядайте на 5-и юли, 2024 г, петък! Заедно ще положим началото на нещо, от което нашият град отдавна има нужда – културно възраждане. Хубавите неща за Белоградчик предстоят!“, допълни още кметът Боян Минков.

 

Ето и някои от коментарите по повод предстоящото откриване на „Гъбите“:

Stefka Jivkova

Безкрайно съм щастлива, че летният кино-театър ще бъде ремонтиран. Надявам се, че и след м.юли ще можем да гледаме кино /срещу заплащане разбира се/. Душата ми изгоря за кино и театър 35 години. А ДАНО.

Drago Boqnov

Голямо благодаря лятното кино е свързано с толкова спомени от детството ми

Vasi Ceinska

Браво… с нетърпение чакам програмата на филмите…

Zoya Spassova

Останах без думи!

За толкова кратко време, реновирахте, направихте програма и то безплатна! Мога само да кажа РЕСПЕКТ!!!

 

Подобни статии