Начало Забележителности Горен Чифлик вече има християнски храм

Горен Чифлик вече има християнски храм

от Mariana Gomileva
1389 преглеждания

Белоградчишкото с. Горен Чифлик има нов параклис, съобщиха от общината в града. През почивните дни Свещеноиконом Рафаил, архийерейски наместник на Белоградчишка духовна околия, освети параклиса. Храмът носи името „Св. Георги Победоносец“, защото на мястото, на което е изграден, има стар оброчен кръст на светеца.

Параклисът е построен за четири години благодарение основно на дарения и доброволен труд. Макар и малък, в него има резбован иконостас и камбана.

Кметският наместник на Горен Чифлик Савинка Спасова каза пред събраните миряни: „Днес ние сбъдваме една мечта на поколения жители на кметство Чифлик. Тя стана реалност, благодарение на всички вас, които помогнахте със средства според възможностите си. Благодаря и на тези, които вложеха своя труд в изграждането на храма.
Четири години упорит труд и събиране на средства съпътстваха строежа. През тези години преминахме през много трудни моменти, спирахме и пак започвахме да изграждаме. Но в нито един момент не се отказвахме, защото човек не бива да се отказва от мечтите си.
Този храм ще оглася с камбанен звън околността и в празник и в делник, за радост и мъка. Вярвам, че от този ден вратите на храма ще са отворени за всеки да влезе и се помоли за своите близки, да утеши душата си, да запали свещичка за здраве“.

Гости на откриването бяха кметът на Белоградчик Борис Николов, заместникът му Антон Трифонов и повечето от дарителите.

Снимки: общ. Белоградчик

Подобни статии