Начало Забавления „Балът“ в Бърдарски геран ще бъде на 25 август

„Балът“ в Бърдарски геран ще бъде на 25 август

от Mariana Gomileva
2392 преглеждания

Танцьорите се отправят към площада | снимка: НЧ „Съединение-1923“

На 25 август столицата на банатските българи – Бърдарски геран, ще отпразнува годишния си Бал. Събитието, което вече е традиционно за селото, събира на открито всички потомци на банатчани и почитатели на банатската музика и танци. Организаторите от читалище „Съединение-1923“ канят всеки, който желае, да се присъедини към тях на площада в центъра на селото.

Началото е от 19.30 ч., за танците е задължително да бъде с носии. Ще се танцува така, както допреди 70-80 години са танцували и в Банат, и завърналите се в България наследници на български католици, избягали след Чипровското въстание. Бърдарски геран е основано в края на XIX век, когато група банантски българи молят княза да им отпусне землище, в което да се заселят отново на българска земя. С решение на Фердинанд им е дадено землище в Белослатинско до селото на татари, избягали по време на Руско-турската война. До 40-те години мнозина се завръщат от Банат към България и донасят тук своя бит и култура. Част от нея е заимствана от престоя им в продължение на над два века в Австро-Унгария – облеклото и танците са сред възприетото от съжителството с други общности. Балът е събиране, на което освен за забавление, се прави и за да не се забравят донесените някога танци и музика.

Ето как канят от читалището:

„Заповязайте на 25 август 2018 г. на „Балът“ в Бърдарски геран да се потопим в традицията и спомена за времето, когато усмихнати и ведри хора в носии са танцували в захлас На мамень, Препичоре, Кърлига и Чардаш по седенките и са стояли на приказки под звездите.“

Всички тези танци се играят най-добре с леката банатска носия – тя е памучна, с плисирана пола и бродирана блуза „дрешче“, с кърпиче на главата и бели престилки с рязана бродерия. Мъжете се обличат с бели леки дрехи, черни елечета и шапчета.

Ако нямате такава, може да дойдете с всяка българска носия, която ви харесва, или поне с широка пола, за да има какво да се разперва при танците!

В Бърдарски геран са останали и майсторки на традиционни носии – Петя Мойзис-Бобойчева изработва такива по поръчка, във всякакъв размер – от бебешки, до големи. Цената за изработката на една дамска носия е около 300 лв., която включва пола, бродирана ръчно блуза и бродирана престилка. Всичко се изработва от памучен плат, като цветът е по избор. За подарък може да зарадвате и с уникален подарък – кукла в банатска носия. За контакти с Петя и други производители от Бърдарски геран: http://bardarskigeran.eu/bg/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%BE-%D0%B2-%D0%B1%D1%8A%D1%80%D0%B4%D0%B0%D1%80%D0%B5/%D0%BF%D0%B5%D1%82%D1%8F-%D0%B1%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D0%B9%D1%87%D0%B5%D0%B2%D0%B0-%D0%BC%D0%BE%D0%B9%D0%B7%D0%B8%D1%81#axzz5Nm50WWWr

Подобни статии