Международният събор “Кадъ Боаз” ще бъде от 22 до 24 юли

Международният събор “Кадъ Боаз” ще бъде от 22 до 24 юли

И тази година организаторите обещават вкусни ястия, бира, вино и ракия от региона | снимка: архив на Severozapazenabg.com

Най-големият международен събор на Балканите – този на прохода Кадъ Боаз до Белоградчик, тази година ще бъде от 22 до 24 юли. Началото на събора е поставено през 1925 г., когато са го свързали с деня на Св. Прокопий. След периоди на прекъсване съборът вече се провежда всяка година на прохода между българското с. Салаш и сръбското Ново корито. На същото място преди няколко години започна изграждането и на граничен пункт на Кадъ Боаз.

И тази година ще бъдат много на брой духовите оркестри и самодейните състави от двете страни, които ще представят автентичен и обработен фолклор. Вокалните групи от селата Салаш и Стакевци и Горни лом ще представят автентичен фолклор от турлашкия край.

Апетитни и вкусни месни продукти ще възбуждат апетита на гостите на Събора – любители на сръбската скара. А сръбските бирарии умеят да привличат своите гости не само с качествените продукти, но и чрез много добрите си народни оркестри и атрактивни певици. Не по-малко вещи в бранша ще доказват своите умения и в българската бирария.
Много ще бъдат и проведените инициативи, които ще съпътстват провеждането на Събора. Изложба на предмети (ръкоделие) от етно сдруженията на двете страни, изложба и продажба на пчелен мед и медни продукти, представяне на екологични вина и ракии, турнир по футбол на малки врати за ученици и др. Този факт е показателен и говори за разширяване сътрудничеството между общините Белоградчик и Княжевац в различни сектори на социално-икономическия живот.

Община Белоградчик

Kada-Boaz