Начало Градска среда Белоградчик през 1893 г.

Белоградчик през 1893 г.

от Mariana Gomileva
406 преглеждания

Театър “Пчела” (1893 г.) – гордостта на Белоградчик, център на културния живот в града по това време. В годините между двете световни войни гражданите са се разхождали спокойно наоколо заедно с офицерите пред Военния клуб. (Театърът е съборен в края на петдесетте години на XX век., за да построят на негово място типовата сграда на Читалището и Военният клуб (1895 г.), който още не е разрушен и една малка част от него се използва за кафене.) / снимка: проф. Б. Тошев

Белоградчик се е променил доста през годините, но същевременно е запазил и очарованието на някогашния си облик. „Български алманах“ от 1893 г. е много рядко периодично издание, което съдържа сведения и илюстрации за България и света. В статията за Белоградчик, поместена в него, откриваме любопитно описание какво е представлявал градът по това време (през 1893 г. кмет на Белоградчик е Иван Живков).

Публикуваме оригиналните факсимилета от Алманаха, с които разполагаме благодарение на проф. Б. Тошев и неговия Илюстрован Белоградчишки лист:

 

Източник: Илюстрован Белоградчишки лист

Подобни статии