Заетостта в област Видин расте, в Монтана и Враца е намаляла

Заетостта в област Видин расте, в Монтана и Враца е намаляла

Весела Николаева

Видин е сред областите, в които броят на заетите се е увеличил през миналата година, показват данни на Института за пазарна икономика (ИПИ), публикувани като част от проекта „Регионални профили“. В три от тримесечията на 2015 г. в обл. Видин има ръст на броя заети, само в едно има спад. Същото е положението в Плевен, Ловеч, Стара Загора и Сливен. Много по-зле е положението в Монтана и Враца, където и в четирите тримесечия на миналата година се наблюдава спад в броя на заетите.

Новите работни места

Тенденцията пазарът на труда да е по-добър в Монтана и Враца може да се промени, ако и тази година се запази спада в броя на заетите. Досега Видинска област беше в по-лошо положение с много висока безработица, на места реалната стойност стигаше 60%, и дори я надминава. През миналата година във Видин започна работа ново предприятие за луксозни мъжки ризи – „Слам Клоудинг“, с което бяха открити над 100 нови работни места. В Монтана нови служители ще наемат през тази година от „Берг Монтана Фитинги“ и „Палемонтех“. Има и случаи като производителя на парашути и екипировка „Ава спорт“, който сви дейността си и не може да намери квалифицирани шивачки, за да ги назначи на работа.

Общо за цялата страна новите работни места в последното тримесечие на миналата година са със 72 хил. повече, отколкото същия период на 2014 г. Средната годишна безработица е паднала под 10% за пръв път от 2009 г., отбелязват от ИПИ. Към края на миналата година заетостта в обл. Видин е била 40.9%, а година по-рано е била 37.4%. Във Враца разликата е сходна, но с обратен знак – при 39.8% в края на 2014, година по-късно коефициентът е 36.3%. Много малка е разликата в Монтана, където 39.5% от хората над 15 години работят, при 40.6% година по-рано.

Колебливо възстановяване

Спадове и през четирите тримесечия отбелязват още областите Добрич и Кърджали. Изненадващо, сред най-добре представящите се са два района, доскоро смятани за изоставащи от икономическия ръст – Ямбол и Разград. Също като тях ръст през цялата година е имало във Велико Търново, Бургас, Варна и София. Само в едно тримесечие е имало увеличение на работите места в София – област, Пловдив, Шумен и Силистра. В останалите региони няма значителна промяна през миналата година и увеличението от две тримесечия се изяжда от спада в другите две.

От ИПИ отбелязват, че за разлика от предишни години, през 2015 създаването на работни места в Северна и Южна България е много по-равномерно. За южната част на страната силните години са били 2013 и 2014, и докато в някои от областите там възстановяването на пазара вече е приключило, в Северна това предстои. Като икономистите смятат, че перспективите за заетостта в началото на тази година също са добри. Според тях възстановяването на пазара на труда е заплашено от бавния ръст на икономическата активност, липсата на подобрение в заетостта на младите хора и големият брой обезкуражени безработни.

Между търсенето и предлагането

Проблем може да е и разминаването между търсене и предлагане. Ако продължи недостига на служители, който изпитват фирмите, възстановяването ще се забави. За това разминаване се говори от години – от една страна компаниите се оплакват, че трудно намират хора. От друга – безработицата остава висока, а заплатите в много региони са доста под средните за страната. Проектите за дуално обучение се лансират от много компании, а отскоро и от образователното и икономическото министерство като едно от решенията на проблема. Това обучение е подобно на старото професионално и трябва да гарантира минимум умения, с които по-лесно се намира работа.
Все пак ако се запази темпът на увеличение на заетите, е възможно да има не просто възстановяване, а и надминаване нивата на заетостта спрямо тези преди кризата, отбелязват от ИПИ.