Начало Икономика „Берг Монтана“ планира инвестиции за 300 хил. евро тази година

„Берг Монтана“ планира инвестиции за 300 хил. евро тази година

от Mariana Gomileva
2459 преглеждания

Компанията ще назначи още хора и ще увеличава обема си на производство
Текст и снимки: Весела Николаева

Производителят на съединители за тръби „Берг Монтана фитинги“ ще инвестира 300 хил. евро в нови мощности през тази година. Това съобщи изпълнителният директор на предприятието Илонка Апостолова. Компанията ще използва за финансиране на модернизацията само собствени средства, каквато е и досегашната практика. Отделно от това „Берг Монтана“ е заделило и още 200-300 хил. евро, с които да участва в програмата за енергийна ефективност на предприятия по оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“. Това ще е собственото финансиране, допълнително към това, което може да получи от европейските фондове. Приемът на проекти за енергийна ефективност все още не е отворен, макар че процедурата трябваше да започне още през януари, според първоначално обявеното от управляващия на оперативната програма. Като компания от Северозападния регион „Берг Монтана“ ще получи предимство при класирането на проектите.

„Берг Монтана“ е собственост на испанската компания Accesorios De Tuberia S.A. (ATUSA), която е вложила близо 5 млн. евро в модернизация и подобряване на условията за труд в завода в Монтана. Парите са инвестирани от 2004 г. насам, след като преди това ATUSA става собственик на контролния дял в предприятието. Заедно с новите инвестиции за тази година е предвидено увеличение в обема на произвежданата продукция и назначаване на поне 20 нови служители. В момента компанията осигурява работа на 560 души, което я прави най-големият работодател в Монтана и един от най-големите в Северозападна България.

Опаковане на готовата продукция. Монтанското дружество продава и в Испания, където компанията-майка има други заводи. Българските фитинги се пласират и там под собствена марка.

Опаковане на готовата продукция. Монтанското дружество продава и в Испания, където компанията-майка има други заводи. Българските фитинги се пласират и там под собствена марка.

В бизнес плана е заложено до края на тази година обемът на производство да стигне до нивата от предкризисната 2008 г. Тогава е била най-силната година на завода след приватизацията му, уточни Илонка Апостолова. Ако планът се изпълни, това означава, че предприятието ще произведе 9.4 хил. тона продукция, което ще е с 12-13% ръст спрямо 2015 г. Рекордът на 2008 г. е 9.7 хил. тона фитинги. Дружеството продава почти цялата си продукция зад граница и в България се реализират само около 2-3% от нея. Основните му пазари са Испания, Германия, Франция, Италия, значителни количества се пласират в Полша, Белгия, балканските държави, Унгария, Близкия Изток и Северна Африка.

Според предоставените от „Берг Монтана“ данни, през миналата година приходите на завода са били 41 млн. лв., с леко понижение спрямо 2014 г. Ако бизнесът планът бъде изпълнен, през тази година наред с обема на производството трябва да нараснат и приходите. Нетната печалба в края на миналата година е 1.98 млн. лв., при 2.36 млн. лв. за 2014 г. За тази е заложено нетният резултат да надмине 2 млн. лв.

Подобни статии