Начало Забавления Зарибяват р.Огоста с “царицата на рибите” – балканска пъстърва

Зарибяват р.Огоста с “царицата на рибите” – балканска пъстърва

от Mariana Gomileva
2859 преглеждания

На 06.06.2020 г. (събота), ще се проведе ежегодното зарибяване на река Искрецка. Инициативата е на BFC, които за десета поредна година ще се погрижат за изобилието на реката с балканска пъстърва.

„Държим да запазим местния вид риба, балканска пъстърва, и решихме тази година да включим други две реки – Треклянска и Огоста. Река Треклянска отдавна не е зарибявана и има нужда от малко повече грижа, а река Огоста, която е може би най-посещаваната река в България през последните два сезона, е и първата на Балканския полуостров по големи видове риба. Тъй като много рибари са имали щастливи моменти там, заслужава също да бъде зарибена“, поясниха организаторите и допълниха: „Другата причина е огромното уважение и благодарност, което изпитваме към колегите от риболовен клуб Огоста за тяхната инициатива и опазване на реката. Респект!“

река Огоста, в района на с. Хайредин

Балканската пъстърва обитава чисти и студени, богати на кислород. Пъстървите могат да плуват срещу течението, хвърлят хайвера си в горната част на реките и ако на пътя им има праг или друго препятствие, правят скокове във въздуха и така ги преодоляват. Това е хищна риба, която се храни с мухи, червеи и често в менюто ѝ се включват по-малки рибки. Балканската пъстърва е обект на спортен риболов. Уловът на изкуствена муха е най-популярен и най-емоционален. Важно е правилото рибата да се връща обратно във водите, за да не се нарушава популацията.

Балканска пъстърва

Предвидено е зарибяване с общо 25 000 рибки. Те ще бъдат закупени от рибарника в Искрец. Сборният пункт е в събота, 6-ти юни, в 12 ч., на големия каменен мост преди центъра на Искрец, (ако идвате от Костинброд –  вдясно). Непосредствено преди моста от лявата страна има голямо уширение за да спрат повече автомобили. Ето още уточнения от организаторите на зарибяването:

„След като се съберем и разпределим участъците за зарибяване между екипите, с 2-3 коли ще вземем рибите от рибарника и ще ги донесем на мястото на срещата. Всеки екип трябва да е от поне двама души и един автомобил, с ботуши, кофи и кепчета за пускане на малките пъстървички. Молбата ни е предварително да заявите със сигурност дали ще идвате, защото тази година рибите ще са 20 000 или поне 10-12 чувала плюс 5000 малки рибки подарък от Бойчо от рибарника в Искрец, за което са нужни поне 10 автомобила.

Рибите за Огоста и Треклянска ще са по 7 500 бр. Надяваме се колегите от Перник и Монтана да ни помогнат!

BFC е първата родна компания за мухарски риболов и отделя всяка година 1% от оборота си за възстановяване на популацията на балканската пъстърва в България. Всички вие сте причина това зарибяване да е възможно. Благодарни сме за вашата подкрепа в нашето начинание и се надяваме това да продължи и в бъдеще!“

Повече информация за събитието тук. 

 

Източник: BFC

Подобни статии