Начало Забележителности Čiprovski manastir “Sv. Jovan Rilski” (bug. Ivan Rilski)

Čiprovski manastir “Sv. Jovan Rilski” (bug. Ivan Rilski)

от svilen
36290 преглеждания

Foto: Ивайло Славков

Čiprovski manastir sagradili su bugarski katolici tokom X veka. Za vreme svog postojanja on je pretrpeo šest požara i razaranja, nakon kojih je ponovo obnavljan.

Prema letopisima manastira, prvo razaranje desilo se tokom 1404. nakon ustanka Konstantina i Fružina. Gušenje Čiprovskog ustanka iz 1688. ima naročito teške posledice za sveti samostan, tada je uništena i bogata manastirska biblioteka, koja je sadržala vredne slovenske knjige i ikone. Zbog pretrpljenih šteta zbog ustanka, bugarsko katoličko stanovništvo bilo je prinuđeno da se iseli. Time manastir je ostao pusti i čak do XVIII veka kada se naseljavaju pravoslavni monasi.

Oni su preuredili samostan prema zahtevima pravoslavnog obreda, ostvarili su dobre veze sa ruskim manastirima i čak su slali predstavnike u Rusiju. Tokom 1800. ruski imperator Pavle I poklanja manastiru bogoslužbeno jevanđelje sa srebrnim okovom, koje je danas deo eksponata Nacionalnog istorijskog muzeja.

Preporod manastira traje kratko, već ga je 1806. berkovski beg Jusuf paša opljačkao i zapalio. S tim počinje serija požara i pokušaja popravki otklanjanja šteta. Tokom 1818. izgrađen je na novo, a deset godina kasnije ponovo je spaljen. Nakon što je samostan obnovljen, nastupa i poslednji požar nakon Oslobođenja.

Za vreme ustanaka u Severozapadnoj Bugarskoh, Čiprovski manastir bio je sklonište nekoliko hiljada četnika. Samo monasi uključivali su se kao ustanici u Lomski ustanak od 1867.- 68. godine. Tokom jula 1876. u blizini manastira u sukobu učestvuju čete Panajota Hitova i Filipa Totjoa.

Trenutno Čiprovksi manastir je aktivan. Kompleks se sastoji od crkve, dva paraklisa, kule zvonare na tri sprata, stambenih i ekonomskih zgrada. Zbog karakterističnog terena i velikog nagiba izvan manastira, izgleda kao impresivno utvrđenje, a unutra ostavlja utisak da je ukopan u zemlju. Crkva “Sv. Jovan Rilski” nalazi se na sredini manastirskog dvorišta. Prilikom preuređivanja pravoslavnih monaha krajem 17. Veka originalne freske su prekrečene, ali se još uvek ispod belog sloja mogu primetiti geometrijski i biljni ornamenti iz katoličkog perioda. Ikonostas je izrezbaren i ukrašen slikama i pozlatom, a ikone na njemu deo su zografa iz Koprivštice Hriste Enčeva.

U kuli kosturnici čuvaju se kosti monaha i poginulih u Čiprovskom ustanku. Na njenom drugom spratu nalazi se mali paraklis – “Sveti Atanasije”, čija je unutrašnjost u potpunosti ukrašena freskama. Sa poslednjeg sprata, na kom se nalazi zvono, pruža se predivni pogled na dvorište manastira i okolna brda.

Kako stići?

Manastir  “Sv. Jovan Rilski” nalazi se na 6 km od grada Čiprovci i 30 km zapadno od Montane. Nalazi se u podnožju Jazove planine, koja je deo Zapadne Stare planine.

Do manastira najudobnije je da se putuje automobilom, jer je najbliža železnička stanica čak u gradu Montani. Ako putujete autom iz Sofije možete da birate između dva puta – po E79 do Montane ili kroz prolaz Petrohan – put, koji vas vodi kroz Berkovicu pravo u Čiprovce.

Obratite pažnju na to da ne postoji mogućnost smeštaja u Čiprovskom manastiru. Možete, međutim, da isplanirate noćenje u nekom od susednih gradića – Čiprovci, poznato po svojim predivnim ćilimima i zlatarama ili Belogradčik, gde možete posetiti čuvene stene i Kale.

Подобни статии