Начало Забележителности Muzej “Krstata kasarna”

Muzej “Krstata kasarna”

от svilen
45871 преглеждания

Foto: www.log.bg 

Muzej “Krstata kasarna” deo je oblasnog muzejskog kompleksa u gradu Vidin. Zgrada je proglašena spomenikom kulture lokalnog značaja. Od 1969. tamo je postavljena etnografska ekspozicija, koja predstavlja tradicionalnu kulturu stanovništva Vidinske oblasti sa kraja XIX veka do 20-tih godina XX veka.

Krstata kasarna izgrađena je na samom početku XIX veka za potrebe janjičarskog korpusa. Nakon Oslobođenja korišćena je kao sud i kasarna bugarske vojske.

Zgrada ima dva sprata, u obliku jednakostraničnog krsta i zauzima površinu oko 1260 m2. Svako krilo ima plansku šemu hodnika, sa različitim položajem prostorija. Unutrašnji raspored i stepenište menjani su nekoliko puta na osnovu potreba određenih službi. Zidovi su masivni, izgrađeni od kamena i cigli. Odvojeno je četiri, skoro samostalnih unutrašnjih dvorišta. Ulazi u zgradu nalaze sa na uglovima po dijagonali kvadratnog jezgra, određujući razvoj dve nove ose. Te dve ose različite su od osnih linija same kasarne, koje prolaze kroz hodnike pojedinačnih krila i koje su u obliku krsta.

Telefon za organizovane posete: +359 94 601 709

Подобни статии