Начало Флора и фауна Mala muharica

Mala muharica

от svilen
30009 преглеждания

Malamuharica (Ficedulaparva)

Red: Vrapčarke

Familija: Muharice

Status ugroženosti u Bugarsko: ugrožene

Червеногуша мухоловка

Mala muharica je alearktička vrsta, koja se gnezdi u Evroaziji (tajga, Altaj, Kavkaz, Mala Azija, Evropa, Balkansko poluostrvo).

Ptica pripada vrsti koja se gnezdi u proleće i prolazi kroz Bugarsku. Krajem 70-tih godina XIX veka, ustanovljeno je da segnezdi u SeveroistočnojBugarskoj i jednom u Kamčijskom longozu. Od 1975. stalnosegnezdi u istočnoj i zapadnojStarojplanini i Strandži. Ukupnibroj u zemljije 700–1000 parovapriprosečnojgustininaseljenostiod 1 parna 60–100 ha; nacentralnojStarojplaniniima 400–500 parova.

Stanište malemuhariceuglavnom je u starimbukovimšumamasaprirodnomstrukturom i na 600–1550 metaranadmorskevisine. Ljubavne pesme male muharice obično se registruju od sredine maja do početka jula. Hranjenje mladih ptica ustanovljeno je tokom celog jula, između 20. jula i 10. avgusta često se primećuju parovi sa mladuncima. Grade gnezda u šupljinama, rupama ili na grani. Imaju po 5 ili 6 mladunaca i izleću 13. dana. Veličina teritorije na kojoj se gnezde nacentralnojStarojplaninivarira u zavisnosti od prirodnih karakteristika šuma od 7–8 do 25–30 ha. Pticasehraniinsektima i lovi plen pri kratkom kružnom letu. Preleti muharica odigravaju se u periodu april-maj i krajemavgusta-oktobra.

Mesta na kojima borave ove ptice već su zaštićena NP „Centralni Balkan“, ZM „Červenija rit“  i PP „Bulgarka“ i „Strandža“. Neophodna mera za zaštitu vrste je moratorijum na seču drva u starim šumama u zaštićenim teritorijama.

Izvor: Crvena knjiga Republike Bugarske: Elektronsko izdanje

Autor: Žeko Spiridonov

Подобни статии