Начало Забележителности Lopušanski manastir “Sveti Jovan Preteča”

Lopušanski manastir “Sveti Jovan Preteča”

от svilen
48700 преглеждания

Foto: www.bulgariatravel.org

Lopušanski manastir “Sv. Jovan Preteča” nalazi se na mestu, na kom je svojevremeno postojao drugi manastir, izgrađen još za vreme Drugog bugarskog carstva i kasnije je potpuno razrušen za vreme invazije Osmanlija. Do obnavljanja manastira sredinom 19. veka nema nikakvih dokaza o njegovoj aktivnost.

Tek u periodu 1850.-1853. Lopušanski manastir su obnovili čiprovski monasi Dionisije, Gerasim i Gedeon. Tokom te tri godine izgrađen je veći deo kompleksa, uključujući i sabornu crkvu, prostorije za stanovanje, kapija, ograda i česma. Tvorac zgrada i postrojenja je majstor Lilo, osnivač jedne od najznačajnijih škola građevine za vreme preporoda – Slavinske.

Za vreme preporoda Lopušanski manastir je jedan od centara nacionalnooslobodilačke i crkvene borbe u oblasti, a pri manastiru je bilo aktivno i “kilijno učilište”.

Lopušanski manastir poznat je kao jedno od omiljenih mesta Ivana Vazova. Za vreme svog boravka ovde on piše deo svog romana “Pod igom”.

Manastir je rekonstruisan tokom 1989. i tada je renovirano severno krilo, za koje je postojala opasnost od rušenja. Osnovnu zaslugu za realizaciju obnavljanja ima tadašnji iguman arhimandrit Amvrosij. Za njegovo vreme manastir dobija dve nove zgrade za življenje sa dva divna izrezbarena čardaka. Ceo kompleks Lopušanskog manastira sastoji se od crkve, stambenih i ekonomskih zgrada i česme od belog kamena iz 1856., i ceo kompleks ograđen je kamenim zidom.

Lopušanska crkva je trobrodna, sa dva bočna paraklisa – “Sv. Sv. Kozma i Damjan” i “Sv. Jovan Krstitelj”. Ima tri centralne kupole i dve bočne iznad paraklisa, sve su postavljene na visoke cilindre sa osam zidova.

U kamenoj konstrukciji crkve isklesani su reljefi sa figurama muškaraca, životinja i posebnih glava. Hram nije oslikan, ali poseduje jedan od najlepših ikonostasa u Severnoj Bugarskoj, koji je delo majstora samokovske umetničke škole Stojča Fadnakova. Osim likova apostola u glavni ikonostas se ubrajaju i sedam ikona, dela Stanislava i Nikole Dospevski.

Kako stići?

Lopušanski manastir nalazi se u čiprovskom delu Stare planine na 300 m nadmorske visine u dolini reke Dugoselska Ogosta. Nalazi se između sela Pomeždin, Meljanje i Georgi Damjanov.

Do Lopušanskog manastira možete stići kolima, kad vozite oputem između Montane i Čiprovaca i pratite izlaz za selo Georgi Damjanov. Manastir se nalazi na oko 20 km od Montane, 30 km od Berkovice i 55 km zapadno od Vrace.

Više emocija nudi turistička trasa selo Georgi Damjanov – Lopušanski manastir, ujedno možete iskoristiti priliku da posetite jedan od okolnih planinskih domova: “Kopren”, “Kom”, “Montana”, “Kozlodujski brjag”.

Ako odlučite da je šetnja do manastira dovoljna – imate mogućnost noćenja u dvospratnom stambenom krilu, koje ima i restoran-magernicu i kapacitet od 16 soba.

Kontakt manastira: tel. 359 95 58578, 359 887 397 301, 359 888 405 043

Подобни статии