Начало Забележителности Izvorski manastir “Uspenje Bogorodičino”

Izvorski manastir “Uspenje Bogorodičino”

от svilen
43769 преглеждания

Foto: www.bulgariamonasteries.com

Na žalost malo podataka je sačuvano o najranijoj istoriji manastira “Uspenje Bogorodičini”. Prema predanju tokom XII veka ruski knez Izvor Tavorski i knez Jakov Svetoslav vođeni “letećom” ikonom stigli su do mesta gde je kasnije izgrađen manastir. Nakon pada Vidinskog carstva manastir je uništen, a monasi su bili proterani. Čak sredinom XVII veka manastir se obnavlja, a u prepisci žitija sv. Jevrema Sirina spominje se da je manastir u mestu “Suho potoče” nakon obnavljanja bio prekršten u “Izvorski”. Na osnovu stare nadgorbne ploče u dvorištu crkve, naučnici su kategorični u tvrđenju da je manastir bio aktivan od sredine XVIII veka.

Tokom 1915. Izvorski manastir postaje ženiski, a tokom 1923. Crkva je obnovljena i oslikao ju je Gospodin Željazkov Serbezov. Slikar je učenik Antona Mitova i Ivana Mrkvičke. Serbezov učestvuje i u oslikavanju hrama-spomenika “Aleksandar Nevski”, i njegova poznata freska je “Jovan Rilski (bug. Ivan Rilski) vraća darove caru Petru”.

Danas je manastir aktivan i ima sobe za smeštaj. Telefon za rezervacije: +359 898 330 027. U blizini “Uspenja Bogorodičinog” nalaze se znamenitosti Rabiško jezero (15 km), Belogrdčiške stene (22 km) i pećina Magura (25 km).

Kako da stignemo do tamo: Manastir se nalazi u prelepoj oblasti 9 km od grada Dimova na jugoistoku i 2 km južno od sela Izvor.

Подобни статии