Начало Флора и фауна Severni veliki vodenjak

Severni veliki vodenjak

от svilen
44730 преглеждания

Severni velikivodenjak(Trituruscristatus)

Red: Repati vodozemci

Familija: Salamandridae

Status ugroženosti u Bugarskoj: ugoržen

Северен гребенест тритон

Severni veliki vodenjak je veoma rasprostranjena vrsta od zapadne Francuske do jugozapadnog Sibira. Severna granica prolazi južnom polovinom Skandinavskog poluostrva. JužnagranicaprolazikrozjužnuFrancusku, severnoodAlpa, ulazi u severoistočnuSrbiju, severozapadnuBugarsku, srednjuRumuniju, Moldaviju. Ukrajinu i srednji tok velikih reka koje se ulivaju u Crno more.

U Bugarskoj su ustanovljena tri sigurna nalazišta na zapadnoj Staroj planini i na Vračanskom Balkanu, saukupnimbrojemkojinijeveći od nekoliko stotina jedinki. Nadmorska visina staništa je između 250 i 1400 metara. Vrsta je ustanovljena u Bugarskoj tokom 2005. godine. Nalazišta su izolovana od onih u Srbiji i Rumuniji i predstavljaju najjužniji areal ove vrste.

Vodenjak provodi svoju vodenu fazu u različitim vodenim rezervoarima. Preferira vode slabog toka i ustajalu vodu. Period razmnožavanja severnog velikog vodenjaka nije dovoljno proučen. Tokom juna se primećuju najčešće subadultne jedinke u vodenoj fazi. U drugim delovima arelana vodena faza traje od februara do maja. Vodozemac leže od 200 do 400 jajašaca.

Loš uticaj na razvoj vodozemca može da ima industrijsko zagađenje, uništavanje ili isušivanje vodenih bazena i namerno poribljavanje ribama grabljivicama. Prirodni faktori koji imaju drugostepeni značaj jesu obrastanje i smanjivanje vodene površine i eutorfikacija.

Pozitivna mera za očuvanje vrste je to što se dva nalazišta vodenjaka nalaze na teritoriji Prirodnog parka „Vračanski Balkan“.

Izvor: Crvena knjiga Republike Bugarske: Elektronsko izdanje

Autori: Nikolaj Cankov, Andrej Stojanov

Подобни статии