Начало Новини Promovisaćemo Belogradčiške stene među korejskom umetničkom elitom

Promovisaćemo Belogradčiške stene među korejskom umetničkom elitom

от svilen
1129 преглеждания

Severoznačajna BG postala je generalni partner  festivala korejske umetnosti

Sajt „Severoznačajna Bugarska“ jedan je od generalnih partnera predstojećeg prvog izdanja festivala za savremenu južnokorejsku umetnost i kulturu „Puls Južne Koreje“. Događaj organizuje fondacija Doma Art i deo je velikog projekta za kulturnu razmenu, u okviru kojeg će svake godine druga država imati mogućnost da predstavi svoje najpoznatije savremene umetnike u Sofiji, a sledeće godine bugarski stvaraoci će se predstaviti u određenoj državi.

Festival „Puls Južne Koreje“ biće otvoren u Sofiji 30. maja i trajaće do 9. juna. Događaji će se provoditi u Nacionalnoj umetničkoj galeriji, Va+ivacom Art Hallu, Nacionalnoj umetničkoj akademiji i Fabrici 12. Ulaz je besplatan. U Bugarsku će iz Južne Koreje doći umetnici svih žanrova – slikari, skulptori, plesači, muzičari, izvođači. Program festivala uključivaće izložbe, predavanja, filmske projekcije, diskusije, a na Dan deteta – 1. juna, program je posvećen najmlađima.

 „Puls Južne Koreje“ provodi se uz podršku Ministarstva kulture, Stolične opštine /kao deo programa „Sofija – kulturna prestonica Evrope 2019.“/, Ambasade Koreje u Bugarskoj, Nacionalne gimnazije za primenjenu umetnost Sv. Luka, Nacionalne umetničke akademije, Nacionalne umetničke galerije i Centra za koreistiku pri Sofijskom univerzitetu. Kako bi učestvovali u festivalskom programu u Bugarsku stiže 15 najtraženijih savremenih korejskih umetnika. Među njima je i svetski poznati Jozmit, koji je zajedno sa Marinom Abramović i Dejvidom Lašapel učestvovao na projektu u MoMA – muzeju savremene umetnosti u Njujorku i koji je osvojio veliku nagradu za kostim na Bečkom balu 2012. Zvanično otvaranje festivala biće održano 30.05.2013. u 18 i 30 u Nacionalnoj umetničkoj galeriji.

Na poziv sajta Severnoznačajna Bugarska, veliki deo gostujućih korejskih umetnika posetiće Belogradčik i Belogradčiške stene. Sajt je partner manifestacija, kojima je cilj ne samo da probude interesovanje za savremenu i tradicionalnu korejsku umetnost, nego i da pojača kultrunu, diplomatsku, a samim tim i ekonomsku razmenu između dve države. Sa svoje strane, naši partneri iz fondacije Doma Fest podržavaju ideju o popularizovanju prirodnih i kulturnih bogatstava Severozapadne Bugarske. Više o inicijativi i događajima u okviru festivala možete da pročitate na sajtu organizatora.

no images were found

Подобни статии