Начало Новини Prekogranična akcija pošumljavanja u opštini Belogradčik

Prekogranična akcija pošumljavanja u opštini Belogradčik

от svilen
1123 преглеждания

Autor: Ljubomir Veselinov

Treću godinu za redom na lokaciji „Kad boaz“ održana je prekogranična akcija pošumljavanja, koja je posvećena „Nedelji šuma“. Organizatori su lokalne vlasti u pobratimljenim opštinama Belogradčik i Knjaževac, Severozapadno državno preduzeće – Vraca i državno preduzeće u Boljevcu – Srbija. Ove godine akciji su se pridružili lično i direktor Severozapadnog državnog preduzeća Jurij Mikov, glavni eksperti iz RGD (regionalna direkcija šuma) – Berkovica Ivan Georgiev i Stojan Radov, direktori privrednih gazdinstva u Vidinu i Belogradčiku, Veselka Borisova i Maja Kostova, a sa srpske strane direktori privrednih gazdinstava u Knjaževcu i Negotinu – Bora Joldžić i Ljubiša Marinović i predstavnik rukovodstva privrednog gazdinstva u Zaječaru. Lokalnu vlast predstavljali su Anton Trifonov – zamenik predsednika opštine Belogradčik i Vladan Radovanović, predsednik komisije za prekograničnu saradnju u Knjaževcu. Svečanosti su prisustvovali i predsednici opština sela Novo korito i Salaš.

U oblasti piramide №195, gde se svake godine provodi trodnevni međunarodni sabor na prelazu „Kad boaz“ zasađene su sadnice srebrne smrče, obične jele i lipe iz rasadnika u Belogradčiku. Dosta dobra bodljikava drvca srebrne smrče iz rasadnika u gradu Boru donele su i komšije iz Srbije.

Rukovodstva dva preduzeća iz Severozapadne Bugarske i Jugoistočne Srbije ubeđena su da mogu da budu od koristi jedni drugima i u drugim zajedničkim inicijativama i projektima. Akcija pošumljavanja bila je predstavljena u medijima obe zemlje. Svi intervjuisani obratili su posebnu pažnju na problem koji je u vezi sa otvaranjem granično-kontrolnog prelaza koji bi odigrao veoma značajnu ulogu za ekonomsko oživljavanje najlošije razvijenih rejona obe zemlje.

no images were found

Подобни статии