Начало Новини Tihomir Maldenov: Pre nego što nauči da slika, čovek treba da se nauči da gleda

Tihomir Maldenov: Pre nego što nauči da slika, čovek treba da se nauči da gleda

от svilen
1847 преглеждания

Tihomir je rođen u Belogradčiku 1991. Trenutno uči  na Univerzitetu za arhitekturu, građevinarstvo i geodeziju u Sofiji, na smeru za izgradnju zgrada i objekata. U slobodno vreme obilazi brda i slika šta mu se događa.

Volim da fotografišem, jer me fotografisanje čini srećnim. Ispunjava me pozitivnim emocijama i energijom, motiviše me i uči me istrajnosti i strpljenju.

U oblasti Koprenskog vodopada.

Moja prva fotografija, koja mi se mnogo svidela… u stvari, to nije prva fotografija, koja mi se svidela, već je to fotografija koja mi se toliko svidela da sam odlučio da je napravim na foto-papiru u velukom formatu i da je okačim na zid. To je fotografije jednog nepoznatog vodopada u oblasti Koprenskog vodopada. Deo je jedne neverovatne avanture, koja uključuje i penjanje na vrh Kopren.

Inspirišu me svetski poznati fotografi kao Marc Adamus, Chip Phillips, Ian Plant, Ryan Dyar i drugi. Da bi uspeo treba uvek da težiš najboljem.

Slikam sa aparatom Canon EOS 450D i objektivima Tokina 11-16, Canon 15-85 i Canon 70-200. Takođe koristim polarizacijske i gradijentne filtere.

Idealni kadar je onaj koji te ostavlja bez reči. Kadar kome ne bih dodao ništa i na kom ništa ne bih menjao.

Ozbiljno sam počeo da se bavim fotografijom pre nekoliko godina. Počeo sam ozbiljnije da posmatram stvari, da planiram slike, a ne jednostavno da se oslanjam na sreću. Takođe, počeo sam i da postavljam sam sebi ciljeve, koje treba da ostvarim, u glavi su počele da se rađaju nove ideje, koje želim da realizujem.

„Gabite“, Belogrdčiške stene

Moj najekstremniji kadar… pa, kad malo bolje razmislim ima ih dosta. Slučaj, koji mi sada pada na pamet je jedna noćna fotografija Gabite (pečurki) u Belogradčiku tokom zime. Stajao sam na jednom mestu skoro tri sata na -10. Obukao sam pola ormana i bez obira na to bilo mi je hladno. Jedna stvar je da izađeš na 15 minuta do prodavnice, a sasvim druga je da stojiš 3 sata, dok u glavi brojiš preostale minute.

Moj najpoznatiji kadar je možda onaj koji se našao na naslovnoj stranici National Geographica (2012.). Po mom mišljenju taj kadar je daleko od najboljeg, ali oni su ga izabrali.

U boji ili crno belo? Što se tiče pejzaža – u svakom slučaju, u boji! Priroda je čitava u boji, ona je prepunjena bojama – od krvavo-crvenih zalaska i izlaska sunca, preko tirkizno-zelenih jezera i mora, zelenih šuma i poljana, pa do šarenih cvetova i insekata. Sve oko nas je u boji!

Pejzaž ili portret? Pejzaž! Ili barem za sada. Želim da slikam ljude, ali je to mnogo teže. Imam želju, međutim, da sukoro počnem da se razvijam i u toj oblasti.

Kad slikam mislim na… u suštini pokušavam da ne mislim mnogo. Jednostavno se prepuštam emocijama i potapam se u jedan drugačiji svet… svet, u kome je sve lepo!

„Ono što sam uspeo da iscedim iz uslova
u tih nekoliko dana“. Pirin, vrh Džangal

Najduže sam čekao jedan zalazak sunca na Pirinu. Jedan moj prijatelj i ja popeli smo se na planinu da slikamo vrh Džanga. Sedeli smo 3 dana na obali jednog od Valjavipkih jezera, čekajući odgovarajuće svetlo. Da, međutim, planina se igrala sa nama – tokom dana neverovatno beli oblaci brodili su nebom, ali upravo u trenutku kada je nastupalo vreme zalaska nebo je postajalo vedro. Tokom noći bljeskale su munje, koje je pratila provala oblaka. I taj scenario ponavljao se svakog dana. Na kraju krajeva nismo uspeli da napravimo slike, o kojima smo maštali, ali smo se vratili ispunjeni emocijom.

Najbolje vreme za fotografiju je trenutak pre i posle oluje. Tada se sve odvija veoma brzo i svak slika je jedinstvena. Ako se taj trenutak poklopi sa izlaskom ili zalaskom Sunca onda je to neverovatno! Na nebu se oblaci kidaju i slika dobija neverovatnu dinamičnost i dramatičnost, a boje su jake, zbog čistije atmosfere.

Fotografija me je naučila da je veoma bitno da vrednuješ svaki trenutak! Kako u fotografiji, tako i u životu svaki trenutak je jedinstven i neponovljiv i ne treba da ih trošimo uzaludno.

Maštam da slikam negde u Norveškoj. Tamo ima neverovatnih fjordova, koji su prepuni bezbrojnim vodopadima, koji se spuštaju sa vrtoglavih visina. To je Raj za mene. Druge destinacije, o kojima maštam, su Stenovite planine u Kanadi, Alpi, Novi Zeland… mnogo ih je! Da ne zaboravim i Polarnu svetlost!

Učim sе posmatrajući slike i čitajući članke na internetu. Nakon toga pokušava da iskoristim naučeno u realnim uslovima i analiziram svoje greške, pri tom se trudim da ne dopuštam ponovo iste greške.

Izlazak sunca nakon snežne oluje na Vitoši.

Volim da sam napolju u prirodi i da posmatram lepotu. Pre nego što nauči da slika, čoivek treba da nauči da gleda! Jer su ponekad oni sitni detalji, koji nam ponekad beže, najvažniji.

Kada ne slikam maštam o tome da sam negde napolju i slikam! Postoje trenutci u kojima može da se kaže da sam zavisnik. (smeje se)

Severoznačajna BG je jedan sajt sa sjajnom idejom! Nadam se da se brzo razvije i postanje najvažniji vodič za turiste i izvor infomacija o ovoj oblasti. Želim čitavom timu koji stoji iza sajte veliki uspeh i bezbroj obožavaoca!

no images were found

Подобни статии