Начало Забележителности Стамбол капия и различните надписи на входа ѝ през годините

Стамбол капия и различните надписи на входа ѝ през годините

от Mariana Gomileva
1171 преглеждания

Стамбол капия в първите месеци след Освобождението, с газеното осветление на града отпред, направено от руската администрация / снимка: kikinete

Всеки, който се разхожда вечер по алеята на Крайдунавския парк във Видин или преминава през древните порти на Калето ще може да вижда отдалеч осветен надписа „На Дунава вечен страж“. Той е върху герба на Видин на входа Стамбол капия и е изработен през 1934 година от Живко Попов – изселник от Дебър в Македония.

Инициативата Община Видин да възстанови художественото осветление на Стамбол капия стана в отговор на анкета сред гражданите на Видин в социалните мрежи, инициирана от „Дианид“ ЕООД. LED осветителните тела и ел. материалите за тази цел ще са дарение от фирмата, а дейностите ще се извършат съвместно с Община Видин. Възстановяването е съобразно особеностите на историческата забележителност, без да се нарушава нейната цялост.

Осветената Стамбол капия / снимка: Дианид – Видин

Гербът на град Видин върху Стамбол капия преди и след почистването

Стамбол капия, което означава „врата към столицата“, вход за крепостта от пътя за Истанбул (Стамбул), е културен паметник от национално значение. Тя е  била главна порта на града и част от защитната система на Видин, построена в края на XVII – началото на XVIII век и е. Град Видин е имал славата на непревземаем град. И наистина след построяване на крепостта „Калето” никой не може да се похвали, че е превзел и е влязъл (освен като приятел или гост) във Видин. В това са се убедили и турци, и сърби и румънци във войните от това време.

С художественото осветление Стамбол капия ще се превърне в още по-атрактивен обект, привличащ вниманието на граждани и туристи.

А ето какво е било изписано и на надписа на входа ѝ, поставен през 1735:

“Бог е велик. Слава на здравата крепост, Искендерова преграда за немците и за подобните на Магога гяури.

Шахът Мехмед – Гаази, гордостта на отоманската династия, заповяда тя да бъде опора на страната и на неговите области.

Аллах, възвести неговата чиста особа, държавата и величието му; докато свят светува, да пребъде славата на ислямския меч!

Пази добрите дела на господаря Ахмед паша, който се погрижи да обнови Стамбол капия. А надзирателят на постройката, архитектът Мустафа Кулу, със старанието си надмина своите съвременници.

Всичко това разказа Бегджет, който при завършване на вратата изрече хронограмата: Махмедал – Гази.”

Този надпис се намира в библиотеката „Салтиков-Щедрин“ в Санкт Петербург, снет от капията и отнесен като веществено доказателство от руските войски през 1878 г.

Картичка с една от първите снимки на Стамбол капия след Освобождението / снимка: Старият Видин

Стамбол капия с надстройката около 1890 г. / снимка: Старият Видин

Според някои описания тази надстройка е построена през 1887 г., когато във Видин пристигат министрите, начело със Ст. Стамболов, за посрещане на идващия от Виена новоизбран български княз Фердинанд. От нея дълги години военният духов оркестър веселял видинчани.

Стамбол капия преди и след Освобождението / снимка: Старият Видин

Какви са видимите промени след Освобождението?

  1. Съборен е т.н. равелин – триъгълно каменно укрепление с врата, през което се минава, за да стъпиш на моста и влезеш в крепостта и служещо като преден пост за проверка на влизащите. Върху него е качен турският войник с пушката от горната гравюра.
  2. Мостът и парапетът са изцяло каменни.
  3. Съборени са бойниците за оръдията над капията. Те са възстановени при реставрация чак около 1970 г.
  4. На долната снимка липсва надписът над вратата. През 1934 г. в книгата си „Историята на града Видин“ Д. Цухлев пише, че румънците ограбили две от капиите: „Взели надписите и ги отнесли в Букурещ, откъдето пък турците през 1916 – 1917 г. ги взели и закарали в Цариград“.

Стамбол капия през 1910 г. / снимка: Старият Видин

През тридесетте години на 20 в. на мястото на надписа е поставен бронзовият герб на град Видин, а под него – нов надпис „Столична врата“, по-късно премахнат, вероятно при реставрацията.

С лодки през Стамбол капия в наводнението на 4 март 1942 г. / снимка: ДА – Видин

Стамбол капия около 1950 г. / снимка: Старият Видин

През 50-те години на 20-ти век ровът вече го няма, липите отпред са още малки, но пък са се появили палми. А в шадравана е бронзовото момченце с рибката.

Стамбол капия в края на 50-те години на 20 в. / снимка: Старият Видин

Стамбол капия представлява дълъг коридор, в който са поместени помещения с различно предназначение. Няма друга такава запазена у нас.

Осветената Стамбол капия / снимка: Дианид – Видин

Община Видин апелира към всички жители на Видин и посетителите на града да ценят съграденото и да се отнасят с грижа към опазване на културно-историческото наследство, с което старопрестолният град се гордее.

Стамбол капия – 2020 г. / снимка: Мариана Гомилева

 

Източници: Старият Видин, Дианид – Видин, Община Видин

Подобни статии