Начало Забавления Северозападът е оцелял, защото се е смял!

Северозападът е оцелял, защото се е смял!

от Mariana Gomileva
696 преглеждания

Северозападният край се слави с ненадминатия си хумор и винаги забавния и чаровно ироничен поглед върху житейските ситуации. Тази част от България е дала не само много популярни актьори, но и доста вицове и смешни истории, които потвърждават, че местните са креативни и оценяват умело създадените и добре поднесени шеги и закачки.

Тази седмица Северозападът ще се превърне в стенд-ъп комеди дестинация. На 5-ти ноември в Монтана Димитър Иванов – Капитана ще представи шоуто „Беше ми 100лично“, а на 7-ти ноември във Враца Шкумбата и актьорите от група Нема К‘во ще ни разсмеят до сълзи с „Нема такъв живот“.

И двата спектакъла са в модерния стенд-ъп комеди жанр. Едно от предимствата на този тип забавление е, че позволява на човек да се надсмее над нещата, които го правят тъжен. Всеки има лоши дни и неприятни моменти в живота си и когато комедиантът излезе и заговори с хумор за своите несгоди, публиката се смее не толкова на самия него, а защото успява да се свърже с персонажа му. Това е есенцията на стенд-ъп комеди шоутата – по изчистен начин, без ярки спектаклови похвати, да използваме хумора като отдушник на проблемите си и да не им придаваме твърде голямо значение, разбирайки, че в крайна сметка, всеки изживява подобни на нашите странни моменти. Основна привилегия на стенд-ъп комедианта е, че той няма нужда от масивен сценичен реквизит и колкото е по-искрен, толкова по-качествена комедия прави. Той не се съобразява с театрални норми и няма ограничения в изказа и стила. Тайната е, че ако си искрен, забавен и имаш интересен поглед върху нещата, зрителите те харесват. За разлика от телевизията и театъра, стенд-ъп сцената предоставя пълна свобода на словото.

В България развитието на стенд-ъп комедията достигна момента, в който публиката е готова да чуе всякакви мнения и гледни точки, стига да са майсторски поднесени. Напоследък дори артисти от музикалния жанр, като изпълнителят Иван Динев – Устата успяват да предложат интересни представления, каквото е популярното му шоу „Звездите отзад“. В него той доказа, че добро стенд-ъп комеди представление може да се направи, ако е налице комбинацията от сценичен опит, интересни реални случки, умение за владеене настроението на публиката и закачлива доза самоирония. Най-важното е всичко това да е гарнирано с качествен хумор. Точно такъв ни очаква тази седмица в Монтана и Враца. Ето малко любопитна информация за двете предстоящи стенд-ъп представления:

В Младежкия дом в Монтана, от 19 часа, на 5-ти ноември, след многобройни успехи на сцена и в телевизионни предавания, първият български вентролог Димитър Иванов – Капитана и неговата антиподна шоу-половинка куклата Бай Тъньо ще ни разсмеят с шоуто „Беше ми 100лично“. То е част от националното им турне в над 15 града, в което споделят своите столични впечатления от първо лице.

Ако сте сред публиката, те ще ви разкажат своите истории, които ще отговорят на „екзистенциални въпроси“ като: Защо се прескачат трамвайните линии, защо трябва да продупчим билетчето в градския транспорт, къде точно е центърът на столицата и много други, които дори не сте се сещали да си зададете сами. Ето какво сподели шеговито в навечерието на представлението Димитър Иванов – Капитана: Бил съм свидетел на побой на сватба във Враца, нямам търпение да видя дали ще ме бият и в Монтана. Очаквам залата да е пълна и да има хора, които ще искат да ме бият по хумор. Това, което е сигурно е, че гостите ще станат част от първото по рода си комедийно вентрологично шоу в България, и ще са съпричастни към една емоционална изповед за дългия път, през който преминах преди да стигна до голямата сцена.

Шоуто "Беше ми столично" гостува в Монтана

Най-очарователната част от шоуто е какво има да каже  непреходният характер на българина от старо време – куклата Бай Тъньо. Ето и неговите думи: Подготвили сме уникални 100лични истории. Голяма работа ви казвам. Животът в столицата въобще не е такъв, какъвто си го представяте и се чувствам длъжен да ви предупредя и образовам, докато е време. Всеки дръзнал да дойде на шоуто, освен че ще стане неволна жертва на хумора на Димитър, ще стане и свидетел на първото вентрологично шоу. Демек, когато дойде ред аз да говоря, той ще слуша и ще изпълнява.

На 7-ми ноември, от 20 часа, в Концертната зала във Враца, в рамките на своето национално турне представление ще изнесат Нема К’во Ентъртейнмънт и Шкумбата. По думите на младите майстори на модерната стенд-ъп комедия, Калин, Жорони и Венсан, с  шоуто „Нема такъв живот“ целят да върнат доброто старо чувство за хумор на сцената, смеха в залата, вкуса към качествения стенд-ъп и истински забавните мъже. Не е за вярване, но това шоу наистина няма да промени живота ви! Достъпът на лица, колкото и красиви да са, под 16 години е ограничен, шегуват се преди изявата си.

Шоуто "Нема такъв живот" гостува във Враца

Доайенът на хумор представленията Шкумбата пък, от своя страна, заяви преди спектакъла във Враца: Изобщо не се притеснявам, че Враца е меката на смешките и забавните истории. Аз съм член на клуба на музовирите и ще си плувам в собствен „вир“. Ще се радвам, както навсякъде, да се съберат много хора в залата и да докажем заедно, че наистина светът е оцелял, защото се е смял!