Начало Новини Antički grad „Ricarija“ biće proglašen arheološkim rezervatom

Antički grad „Ricarija“ biće proglašen arheološkim rezervatom

от svilen
1734 преглеждания

DSCN4877

Oblasno konsultativno veće za turizam objavilo je svoju podršku antičkom rimskom gradu „Ricarija“, koji se nalazi pored vidinskog sela Arčar,  isti jei proglašen arheološkim rezervatom u cilju njegovog očuvanja i pretvaranja u turistički centar u oblasti Vidin. Obnova i očuvanje rimskog naselja od novih napada lovaca na blago, bila je glavna tema današnjeg zasedanja Veća, kojim je predsedavao lokalni upravnik dipl.ing. Krstjo Spasov. „Trenutno su u toku procedure za proglašavanje „Ricarije“ arheološkim rezervatom, kao i za određivanje granica i statuta obezbeđenja objekta. Korake u ovom pravcu preuzeo je Regionalni istorijski muzej – Vidin i Nacionalni arheološki institut sa muzejem pri Bugarskoj akademiji nauka i očekuje se formiranje mešovite komisije pri Ministarstvu kulture, koja bi donela odluku o tome“ saopštio je glavni asistent dr Zdravko Dimitrov, mentor tima koji je počeo rad na iskopinama „Ricarje“ početkom oktobra. Proučavanja finansira Ministarstvo kulture svotom od 15 000 leva.

„Ovo je prvi realni državni angažman za finansiranje i obnovu „Ricarije“ i prva terenska dozvola za redovna naučna proučavanja objekta nakon 1989. Počeli smo iskopavanja na onom mestu, na kom su prekinuta pre 24 godine – rezidencija upravnika provincije Krajbrežna Dakija iz IV – VI veka, kada je „Ricarija“ provincijska prestonica Rimskog carstva“, saopštio je Zdravko Dimitrov. On je podvukao da je istorijski objekat bio jedinstven, jer kao antičko naselje bio kolonija sa najvišim statusom grada tokom Rimske epohe.

Do kraja oktobra, kada će se završiti iskopavanja, posao naučnog tima biće fokusiran na čišćenje i obnavljanje kasno antičke rezidencije i druge reprezentativne zgrade, koja je otkrivena u njenoj blizini. Već prvih dana otkrivenu su sačuvani zidovi sa očuvanom arhitekturom. Ranije otkriveni skupoceni rimski mozaici već se čuvaju u Vidinskom istorijskom muzeju.

U iskopavanjima učestvuju arheolozi, studenti – pripravnici, muzejski radnici i unajmljeni po programu za privremenu zaposlenost ljudi iz opštine Dimovo. „Cilj je da se pojasni stanje antičkog grada i neophodne mere za sačuvanje vrednih pronalazaka, opreme i zgrada“, rekao je rukovodilac tima. On je istakao da je objekat dugo godina meta akcija lovaca na blago i štete koje su nanesene mehanizovanom tehnikom pri iskopavanju i nasipanju, ozbiljno otežavaju arheološka proučavanja. Specijalista je bio kategoričan da treba da se obezbedi danonoćno obezbeđenje objekta i da se obnovi pre mnogo godina srušena ograda oko ove oblasti.

„Neophodno je 10-15 godina kako bi postigli realne naučne rezultate, koji bi doveli do restauracije, konzervacije i socijaliziranja ovog impresivnog kulturno-istorijskog objekta. „Ricarija“ kao datost poseduje mnogo više nego „Perperikon“ i postoje ogromne mogućnosti da se razvije kao turistički centar“, podvukao je Zdravko Dimitrov.

Predstavljanje oblasti Vidin kao atraktivnog turističkog regiona na međunarodnoj turističkoj berzi „Vakancija Ekspo“ tokom 2014., bila je druga ključna tačka u diskusiji Oblasnog konsultativnog veća za turizam. Članovi Veća ujedinili su se oko ideje da se napravi atraktivna maketa štanda, na kome će se reklamirati kulturne i turističke znamenitosti celog regiona. U cilju poboljšanja usluga i komunikacije sa turistima iz inostranstva, odlučeno je da se pripreme spiskovi sa imenima profesionalnih prevodilaca koji će biti rasprostranjeni po lokalnim muzejima i hotelima.

Članovi Oblasnog konultativnog veća za turizam bili su informisani o napredovanju projekta „Transdanjub“, koji Oblasna administracija – Vidin realizuje zajedno sa 14 finansijskih partnera iz Evrope. Oblasni upravnik inženjer Krstjo Spasov je saopštio da je potpisao Generalnu viziju projekta za stabilnu mobilnost u regionima u porečju reke Dunav. Kao rezultat projekta biće napravljena marketinška strategija za razvoj turizma u oblasti Vidina, turistički paketi i transportne ponude za naseljena mesta na teritoriji Dunavskog bazena.

Подобни статии